Svet
11 ogledov

Sezona lova na Mladiće odprta

Žurnal24 main
Avstrijske kobre. Specialci na Dunaju Bošnjaka zamenjali za iskanega Srba. Napačnih Mladićev vse več.

 

"Ratko Mladić me je pregnal iz Bosne in Hercegovine (BiH), zdaj pa me s tem zločincem primerjajo." To je za sarajevski Dnevni Avaz povedal Avde Saračević, ki so mu v dom na Dunaju nedavno vdrli avstrijski specialci. Iz profila naj bi bil namreč zelo podoben iskanemu srbskemu vojnemu zločincu. Saračević je o dogodku obvestil veleposlaništvo BiH, za tožbo proti policiji pa je že najel odvetnika. "V naši stavbi živi cel kup Srbov, specialci pa pridejo trkat na moja vrata," je ogorčen. Avstrijska policija s je sicer odzvala na namig, da se Mladić na Dunaju skriva pod muslimanskim imenom.

Zamenjave po vsem svetu
Septembra se je aretacija moškega, ki naj bi spominjal na Mladića, zgodila v Belgiji. Po večdnevnem zasledovanju so privedli Fredija Degrefa, 67-letnega upokojenega slikarja. Belgijec je pred desetletji nekaj časa bival na Hrvaškem in tam spoznal ženo. Zaradi suma, da je v resnici Mladić, pa so lani v Keniji pridržali tudi tam živečega Hrvata Igorja Malteškega. Še slabše se je godilo Aleksandru Isajloviču, ki so ga leta 2008 v Beogradu neznanci ugrabili in se s krvnimi testi prepričali, da ni Mladić. Potem so ga s 40 evri podkupili, da bi o dogodku molčal.

Na leto ob milijardo
Po izračunu srbskega časopisa Press Mladić, prijetje katerega je eden od pogojev te države za vstop v EU, na leto stane milijardo evrov. Srbska vlada je nagrado za informacije, ki bi vodile do njegovega prijetja, pred kratkim dvignila na deset milijonov evrov. Srbski nacionalisti pa obljubljajo nagrado drugačne vrste. Za informacije, ki bi vodile do človeka, ki bi bil odgovoren za prijetje Mladića, so pripravljeni odšteti deset tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.