Svet
132 ogledov

Sharm: smrt zaradi ugriza

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nov napad morskega psa ob obalah priljubljenega egiptovskega letovišča Sharm el-Sheikh. Napadena Nemka je umrla.

Letovišče Sharm el-Sheikh naj bi letno obiskalo tudi do štiri milijone turistov.

Morski pes je ob obalah Sharm el Sheikha na sinajskem polotoku Egipta 70 - letni Nemki odgriznil eno roko in obe nogi, medtem ko je plavala. Iz morja so jo reševalci potegnili še živo, vendar je nedolgo po napadu umrla.

To je najnovejši v nizu napadov krvoločnih morskih psov v Egiptu v minulih dneh. Začelo se je že sredi tedna, ko je morski pes napadel ruske turiste. Oblasti so se zato odločile zapreti vse turistične plaže in razglasiti prepoved kopanja. V petek so razglasili, da so morskega psa ujeli in da je kopanje spet varno. Očitno so bile oblasti v zmoti.

Morje ob turističnem letovišču številnih hotelskih kompleksov zopet smatrajo za nevarnega; morski psi se še naprej zadržujejo niz obale ene izmed najbolj obleganih plaž na svetu.

Sky News poroča, da se nemška turistika ni potapljala, pač pa da je plavala blizu obale.

Slovenski gostje na varnem
V Sharm el-Sheikh vsak teden potujejo tudi slovenski gostje. „Ja, tudi v tem trenutku imamo na tem območju 130 naših gostov,“ nam potrdi Mišo Mrvaljević iz Kompasa. Doda, da so v stalnem stiku z njimi in da doslej ni nobenih težav. „Vse plaže na območju so zaprte, ljudje se že tako ali tako v Sharmu zvečine kopajo v bazenih.“ Mrvaljević doda, da so bili vsi napadi doslej izključno na potapljače, ki so se potapljali na zunanji strani koralnih grebenov.

Med slovenskimi gosti je veliko tudi takšnih, ki se sicer ne potapljajo s kisikovimi bombami, pač pa korale in ostalo morsko živelj občudujejo z maskami in dihalkami na tako imenovanem „snorklanju“. Mrvaljević pri tem ponovi, da so vse plaže zaprte in doda, da so vsi turistični izleti, ki vključujejo „snorklanje“ do nadalnjega odpovedani.

Lahkotnost, s katero so po prvih napadih našli enega izmed morskih psov očitno ni bila produktivna, tako da bodo Egipčani po tem zadnjem napadu gotovo napadalnega morskega psa našli v nekaj dneh,“ je prepričan Kompasov predstavnik in doda, da sicer kakršnihkoli pritožb s strani slovenskih gostov doslej ni.

Se je Nemka potapljala ali je plavala?
Po drugi strani pa Sky News poroča, da se Nemka ni potapljala, pač pa da je plavala blizu obale. Morski biolog dr. Elke Bojanowski za omenjeni portal pravi, da je očitno morski pes „zamenjal“ plavalce in "snorklarje" (ti običajno plavajo zelo počasi ali pa skoraj pri miru opazujejo korale ali koralne ribe), za mrtve ali ranjene ribe, ki plavajo na gladini. „Takšni plavalci so za morske pse lahka tarča,“ pravi biolog.

Sky Newsu se je ravno tako oglasila ena izmed britanskih turistk, ki se je pritožila na tem, da niso bili dovolj obveščeni glede pojava morskih psov. „Videli smo, kako so na obalo prinesli potapljača, ki ga je napadel morski pes,“ je o prvih napadih povedala Agnieszka Gogolewsk. „Mislim, da je bil Rus in da je šlo za drugega izmed treh napadov, o katerih smo slišali,“ je povedala in dodala, da so kopalci le nekaj ur zatem spet odšli v vodo v pasu, kjer je do napadov prišlo.

O napadih niso bili obveščeni. Turistični predstavniki niso v vsakem hotelu, komuniciranje z Egipčani pa je zaradi jezikovne bariere oteženo. „V hotelu ni nihče nič povedal, ljudje so odšli na snorklanje in kopanje, saj niso bili obveščeni o nevarnosti,“ je povedala britanska turistka.

Nemška turistka je sicer umrla dan za tem, ko so spet odprli plaže Sharm el-Sheikha.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.