Svet
1 ogledov

Shod zasenčila smrt delavca

protest rusija Reuters
Na protestu v središču Moskve se je danes zbralo na tisoče nasprotnikov Kremlja.

"Celoten trg je poln. Na desettisoče nas je," francoska tiskovna agencija AFP povzema besede enega od organizatorjev današnjega shoda, vidnega predstavnika ruske opozicije Borisa Nemcova, ki je nagovoril zbrane na trgu Bolotni, ki ga od Kremlja loči le reka.

Protest spremlja več tisoč policistov, ki so število udeležencev ocenili občutno nižje, na okoli 7000. Pristojni organi so sicer za danes dovolili shod z do 30.000 udeleženci, prepovedali pa so organizacijo protestnega pohoda.

Protestniki izražajo svoje nasprotovanje ruskemu predsedniku in ga krivijo za vse hujšo represijo v državi, po mnenju nekaterih najhujšo po razpadu Sovjetske zveze. Med drugim zahtevajo "svobodo za politične zapornike", piše dpa.

Protesta so se udeležili številni znani Rusi, med njimi več igralcev. Prišel je tudi znani borec proti korupciji in bloger Aleksej Navalni, ki mu zaradi obtožb o poneverbi pol milijona evrov grozi deset let zapora.

Pred shodom umrl moški

Današnji shod je sicer zasenčila smrt enega od delavcev, ki so pripravljali oder na trgu Bolotni. Moški je padel z ogromnega zvočnika in se ubil. Nekateri so želeli shod zato odpovedati, a organizatorji so se odločili, da ostanejo pri prvotnih načrtih. Namesto s pravega odra so udeležence shoda nagovorili z velikega tovornjaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.