Svet
9 ogledov

Shoda za in proti Titu

Kumrovec Tito dan mladosti
1/6
Žurnal24 main
Dan mladosti - dan veselja v Kumrovcu. Obeležili so tridesetletnico smrti nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita.

 

Tito se je rodil v Kumrovcu hrvaškemu očetu Franju Brozu in slovenski materi Mariji Javoršek. Rodil se je 7. maja 1892, kasneje pa je njegov rojstni dan obveljal na dan 25. maja, ki smo ga po drugi svetovni vojni slavili kot dan mladosti.

Pred rojstno hišo Josipa Broza Tita v Kumrovcu se je danes zbralo okoli enajst tisoč ljudi. Ob 118. obletnici njegovega rojstva in ob tradicionalnih proslavah Dneva mladosti so prišli iz vseh hrvaških in drugih krajev nekdanje Jugoslavije s 150 avtobusi. Nosili so Titove slike, kape s peterokrako zvezdo in rdečimi rutkami, prepevali pa so partizanske pesmi.

Predsednik Zveze društev Josip Broz Tito Tomislav Badovinac je poudaril, da letos praznujejo 65. obletnica zmage nad fašizmom v drugi svetovni vojni, v kateri so sodelovali tudi hrvaški antifašisti, ki so Hrvaško postavili na stran zmagovalcev. Zbrane so nagovorili tudi predstavniki antifašističnih borcev in zvez društev Josip Broz Tito iz BiH, Makedonije in Srbije.

 

Kumrovec Tito dan mladosti  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



V vasi pa tudi shod nasprotnikov
Hkrati so v Kumrovcu pripravili tudi proteste proti Titu z naslovom V Kumrovcu proti Titu. Na shodu proti Titu, ki ga je organiziralo Združenje proti poveličevanju Tita in totalitarnega komunističnega režima, se je zbralo nekaj sto ljudi. Ob prepevanju domoljubnih pesmi so med drugim prebrali razglas, v katerem so poudarili, da v duhu revolucije Sveta Evrope in deklaracije hrvaškega sabora o obsodbi zločinov totalitarnega komunističnega režima in gibanje želijo opozoriti hrvaško javnost in predstavnike oblasti, da je v celoti nesprejemljivo, da se v Kumrovcu častijo zločini proti hrvaškemu narodu, kršijo hrvaški zakoni ter omalovažujeta čast in ugled Hrvaške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.