Svet
5 ogledov

Si je nagrado res zaslužil?

Obama si je prislužil zaupanje komisije. Zdaj ga mora še upravičiti. Žurnal24 main
Dan po tem, ko je ameriški predsednik Obama prejel Nobelovo nagrado za mir, se po svetu še vedno razpravlja, ali si jo je res zaslužil. Tudi on sam si ni na jasnem in morda bo ravno zato daroval izkupiček od nagrade v dobrodelne namene.

Kot so dejali mnogi strokovnjaki, bi nagrada lahko še malo počakala, saj od nastopa funkcije predsednika ZDA ni minilo še niti leto dni. Predsednik komisije Thorbjoern Jagland odgovarja, da je Obama nagrado prejel, ker " podpirajo njegova prizadevanja in cilje". Vendar pa to ne spremeni dejstva, da se Obama pravzaprav še z ničemer ni tako izkazal, da bi bilo vsem razumljivo, zakaj je prejel nagrado.

 

Nagrada

Obama bo decembra v Oslu osebno prejel 1,4 milijona dolarjev. Razdelil jih bo v dobrodelne namene med več humanitarnih organizacij.

Res je prvi temnopolti predsednik, ki mu je uspelo skoraj nemogoče: poznan je kot izvrsten politik, ki je šele pred dobrimi štirimi leti prisegel kot senator in rekordno hitro prišel v Belo hišo; je intelektualec, ki je Američane prepričati o tem, da je preobrat nujen.

In preobrat je dosegel. Kot popolno nasprotje Georgea Busha je osvojil predsedniško mesto. Nič nenavadnega, da nekateri v Nobelovi nagradi že vidijo "udarec", namenjen Bushu. Ta je vodil uničujočo politiko, ki ni koristila nikomur, Obama pa predstavlja upanje na boljše čase.

Obljubljal je veliko, dobil je nagrado in jo sprejel ponižno. Da pa se njegove obljube ne izpolnjujejo po načrtu, pove že dejstvo, da mu vsi niso čestitali k priznanju. Vodja islamskega džihada Khaled Al-Batsh je dejal naslednje: " Zakaj bi Obama prejel nagrado za mir, če ima njegova država največ jedrskega orožja na svetu, njegovi vojaki pa v Iraku in Afganistanu še naprej prelivajo kri nedolžnih?"

Predstavnik talibov Zabihullah Mujahid pa trdi, da " Obama ni storil niti enega koraka k vzpostavitvi miru v Afganistanu ali k stabilizaciji države."

Še vedno sprejema čestitke
Medtem pa Obama še vedno prejema čestitke iz vseh koncev sveta. Med drugim so mu danes čestitali tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, tibetanski duhovni vodja Dalajlama in nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro. Slednji je dejal celo, da se ne strinja vedno z odločitvami odbora za Nobelove nagrade, da pa gre tokrat za " pozitiven korak". V tej nagradi vidi tudi nekakšno nadomestilo za poraz, ki ga je Obama doživel pred kratkim, ko je bil za prizorišče olimpijskih iger leta 2016 izbran Rio de Janeiro in ne Chicago.
 

Poziv k odstopu

Norveški opozicijski stranki pozivata predsednika Odbora za podelitev Nobelobe nagrade, da zaradi podelitve nagrade Obami odstopi. Njegova nova funkcija glavnega tajnika Sveta Evrope bi po njihvem mnenju lahko vplivala na njegovo nepristranskost.

"Poziv k delovanju"
Obama je v prvem uradnem odzivu dejal, da nagrado razume kot " poziv k delovanju", soočenju z izzivi 21. stoletja. Nagrada ga je presenetila, sprejema pa jo s " ponižnostjo".

In tu je vrgel tudi kost vsem medijem in strokovnjakom, ki že od včeraj premlevajo, ali in zakaj si je zaslužil nagrado: " Če sem odkrit, se mi ne zdi, da si zaslužim biti v družbi toliko osebnosti, ki so bile počaščene s to nagrado." Če še sam nagrajenec ni prepričan, kako naj bo potem svet?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.