Svet
580 ogledov

Si je Salah Abdeslam nakopal tudi jezo Islamske države?

Salah Abdeslam Francoska policija
Po uradni potrditvi, da je organizator terorističnih napadov prejšnji petek v Parizu ubit, se preiskovalci osredotočajo na Salaha Abdeslama, osumljenega sodelovanja v napadih, ki je še vedno na begu. Kot pišejo tuji mediji, naj bi bil ta tudi v strahu pred Islamsko državo, saj naj ne bi dosledno izpolnil njihovih pričakovanj.

Salah Abdeslam je v tem trenutku najbolj iskani človek v Evropi; plakati z njegovim obrazom se nahajajo v vsakem mestu v Franciji, policija in preiskovalci se vse sile usmerjajo v njegovo odkritje. Po pisanju belgijskih in francoskih medijev to ni edina skrb Abdeslama, saj naj bi si nakopal tudi jezo organizacije, v imenu katere je sodeloval v morilskem pohodu v Parizu.

Kot povzema Independent, podatki preiskovalcev kažejo na to, da ni dosledno izpolnil pričakovanj Islamske države, ki je med drugim zahtevala tudi njegovo žrtev. Kot poročajo belgijski mediji, je edini preživeli napadalec iz Pariza v torek stopil v kontakt s prijateljem iz Bruslja, kateremu naj bi povedal, da obžaluje svojo vlogo pri napadu, ki naj bi po njegovih besedah “ušel predaleč”.

Pariz, streljanje | Avtor: EPA EPA

Abdeslam se ne želi predati policiji, ker se boji, da bi to izzvalo še večji srd Islamske države, ki bi se lahko maščevala tudi njegovi družini. Čeprav so to podatki neimenovanega vira, Independent piše, da sovpadajo s podatki preiskovalcev, da se je Abdeslama na dan napadov začela lotevati nervoza ter da ni izpolnil vseh zadanih nalog.

Bega ni načrtoval, bi se moral razstreliti?

Preiskovalci so prepričani, da se je terrorist, ki je bil prej policiji poznan po manjših krajah v Bruslju, po napadu sedem ur še zadrževal v Parizu, potem pa je prebegnil v Belgijo. Policija je prestregla telefonski klic, ki ga je opravil v petek ob 22.30, še v času trajanja napadov. V telefonskem klicu naj bi prosil prijatelja iz Bruslja, da ga odpelje in reši pred policijsko preiskavo.

Nič v njegovem poprejšnjem delovanju ne nakazuje na to, da je pred napadom planiral svoj beg. Lahko da se je prestrašil in se v zadnjem hipu vendarle ni želel razstreliti. Lahko, da se je prestrašil razsežnosti napada, v katerega se je vmešal ali pa mu celo ni uspelo sprožiti eksploziva,” je za Independent povedal vir iz francoske policije.

Abdeslam je bil po dokazih, ki so jih zabeležile varnostne kamere, voznik črnega seata, ki je pripeljal tri teroriste do dvorane Bataclan.

Bi moral streljati še v enem okrožju?

Kot piše Independent, obstajajo podrobnosti dogodka, ki še vedno ostajajo nepojasnjene. V prvem sporočilu Islamske države, v katerem je prevzela odgovornost za petkove napade v Parizu, je med drugim navedeno, da so teroristi izvedli tudi napad v 18. okrožju Pariza. Tam do napada ni prišlo. Ravno v tem okrožju so v torek odkrili črni osebni avto Renault clio belgijskih registrskih tablic, ki naj bi ga po podatkih policije najel Abdeslam. Izhajajoč iz teh podatkov Independent navaja sum preiskovalcev, da je imel Abdeslam nalogo, da izvrši napad v tem okrožju.

Pariz dan po napadu | Avtor: EPA EPA
pariz napad | Avtor: EPA EPA

Ostrejši ukrepi francoske vlade

Po uradnih podatkih policija še vedno ne ve, ali je Salah Abdeslam še vedno v Franciji ali mu je uspelo pobegniti v Belgijo. Ravno tako ne vedo, če so v preiskavo vključeni vsi, ki so sodelovali pri napadu. “Grožnja še vedno obstaja. Na tej točki preiskave ne vemo, ali obstajajo še kakšni posamezniki ali skupine, ki so bile vpletene v petkov napad,” je za francoske medije povedal francoki premier Manuel Valls.

Francoska vlada je sicer včeraj napovedala vrsto zakonodajnih in drugih ukrepov za učinkovitejši spopad s teroristi. Med drugim naj bi zaprli mošeje, kjer svoje ideje širijo skrajni islamisti, in razširili pravico policistov do nošenja in uporabe orožja. Premier Valls je napovedal tudi oblikovanje nove organizacije za preprečevanje radikalizacije mladih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.