Svet
15 ogledov

Sibirijske bakterije bi lahko preživele na Marsu

Zahodna Sibirija, Rusija Žurnal24 main
Skupina ameriško-ruskih znanstvenikov je našla več vrst bakterije iz sibirskega permafrosta, ki lahko preživijo in rastejo tudi v slabih razmerah, podobnih kot na na Marsu. To bi lahko pomenilo, da bi lahko mikrobi z Zemlje preživeli na rdečem planetu, piše Russia Today.

Nekatere mikrobe iz rodu Carnobacterium so že pred tem našli tudi v drugih zelo mrzlih predelih sveta, med drugim tudi na Aljaski, ter na vodah, kjer primanjkuje kisika.

Vzeli primerke in jih testirali

Raziskovalci z oddelka mikrobiologije z univerze na Floridi so s kupov peska ob nasipu reke Kolima na severovzhodu Sibirije vzeli nekaj primerkov bakterije.

Vzorce so pridobili na globini med 12 in 20 metrov, kjer ima prst v povprečju letno temperaturo – 7 stopinj Celzija, nato pa so jih na 28 stopinjah, v normalnih pogojih atmosfere razvili bakterijske kolonije.

Nato so jih testirali na pogojih, kakršni so na Marsu. Izpostavili so jih pomanjkanju kisika, ekstremnim temperaturam in zelo nizkemu pritisku, ki sicer zavirajo rast večine zemeljskih mikroorganizmov, piše Russia Today.

Po 30 dneh so opazili, da jih je pod takšnimi pogoji od 10 tisoč primerkov sposobnih rasti le šest. Vsi ti primerki so pripadali rodu Carnobacterium, znanstveniki pa so izsledke objavili v zborniku Proceedings of the National Academy of Sciences.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.