Svet
12 ogledov

Sicilija za test pred parlamentarnimi volitvami

Cefalu, Sicilija Žurnal24 main
Na Siciliji danes potekajo lokalne volitve, na katerih bo svoj glas lahko oddalo 4,4 milijona volilnih upravičencev. Volitve predstavljajo najpomembnejši test pred italijanskimi parlamentarnimi volitvami prihodnje leto. Rim zato potek volilnega boja napeto spremlja.

Za mesto predsednika vlade dežele, ki ima v italijanskem političnem sistemu poseben status, se poteguje 12 kandidatov. Največ možnosti za zmago ankete pripisujejo sicilijanskemu politiku in članu Ljudstva svobode Nellu Musumeciju.

Leva Demokratska stranka medtem v boj pošilja nekdanjega župana sicilijanskega mesta Gela Rosaria Crocetto. Dobre možnosti strokovnjaki pripisujejo tudi kandidatu gibanja Pet zvezd komika in "antipolitika" Beppa Grilla, Giovanniju Cancelleriju. Ta je veliko pridobil tudi z aktivno podporo Girilla, ki je več dni na Siciliji izvajal zelo opazno politično kampanjo.

Sicilijanski deželni parlament je bil razpuščen julija, potem ko je zaradi očitkov o domnevnih povezavah z mafijo in ogromni luknji v regionalni blagajni odstopil predsednik deželne vlade Raffaele Lombardo. Za 90 sedežev v parlamentu se bo potegovalo več sto kandidatov. Strokovnjaki sicer pričakujejo precej skromno volilno udeležbo.

Siciliji gre slabše kot ostalemu delu

Pomembno vlogo v volitvah bo odigralo nezadovoljstvo ljudi zaradi slabega gospodarskega položaja države in varčevalnih ukrepov, ki jih uvaja tehnična vlada z Mariem Montijem na čelu. Siciliji gre tudi slabše kot preostanku države; brezposelnost dosega 19,5 odstotka, kar je skoraj dvakrat toliko kot na nacionalni ravni. Ob tem je brezposelnih skoraj 40 odstotkov mladih.

Analitiki poleg dejstva, da bi volitve lahko pokazale, kdo bo po italijanskih parlamentarnih volitvah leta 2013 nasledil Montija, izpostavljajo še pomen lokalnih volitev za Ljudstvo svobode. Gre namreč za prve volitve po 18 letih, ko stranke ne bo vodil Silvio Berlusconi. Strokovnjaki pravijo, da bi lahko zmaga kandidata Ljudstva svobode pokazala, da lahko stranka preživi tudi brez dolgoletnega predsednika.

Komentarjev 1
  • Trsten 17:53 28.oktober 2012.

    Naš Zoki bi vse premagal. On je najboljši nadmudrivać vseh časov. Boljši je od Al Caponea.No sledenjega so zaprli, Zoki pa nam bo ušel v culukafrijo.