Svet
17 ogledov

Siemens bo Grčiji plačal visoko odškodnino

Siemens. EPA
Parlament v Atenah je ratificiral sporazum o poravnavi z nemškim Siemensom. Ta naj bi Grčijo s podkupovanjem in takšnim pridobivanjem poslov oškodoval za dve milijardi evrov.

Grški parlament je ratificiral sporazum o poravnavi z nemškim podjetjem Siemens v vrednosti 270 milijonov evrov, poročajo tuji mediji. V zameno se bo grška vlada odpovedala vsem morebitnim tožbam v zvezi s podkupovanjem in škandalom, povezanim s poslovanjem Siemensa na grškem trgu.

Siemens se bo tako odpovedal zahtevkom v višini 80 milijonov evrov za izvedene projekte in opremo, dobavljeno grški državi. Plačal bo 90 milijonov dolarjev za financiranje akademskih in raziskovalnih programov in, kot so sporočili iz Simensa, tudi za "iniciative transparentnosti in programe za boj proti korupciji". Podjetje bo tudi vložilo 100 milijonov evrov v Grčijo prek svoje grške hčerinske družbe Siemens Hellas in "preučilo gradnjo lokalnega proizvodbnega obrata za ustvarjanje delovnih mest".

Zaradi škandala Grčija oškodovana za dve milijardi evrov

Grška vlada je leta 2011 od nemškega velikana zahtevala odškodnino, saj so v družbi priznali, da so podkupovali z namenom pridobiti naročila v tujini. Po podatkih parlamentarne preiskave v Grčiji je država zaradi podkupovanja in korupcijskih škandalov Siemensa utrpela škodo v višini dveh milijard dolarjev. Tožilci so vodje Siemensove grške hčerinske družbe "Siemens" obtožili domnevno nezakonitega financiranja strank in podkupovanja za pridobitev vladnih pogodb, od katerih so bile nekatere povezane z olimpijskimi igrami v Atenah leta 2004.

Nekdanji grški minister za promet Tasos Mantelis je priznal, da je leta 1998 od Siemensa sprejel 100 tisoč evrov za svojo stranko. Medtem so tri menadžerje grške podružnice obtožili, da so pobegnili v tujino in se tako izognili roki pravice. Med njimi je bil tudi izvršni direktor Mikalis Kristoforakos, katerega izročitev Grčiji je nemško ustavno sodišče leta 2009 zavrnilo.

Komentarjev 1
  • izRODEk 21:15 09.april 2012.

    Tega denarja Grčija ne bo videla: še preden bi prispel do Aten, se bo vrnil nazaj v nemške banke....grki so postali sužnji nemcev, mi bomo kmalu na vrsti.... III.svetovna vojna je tu: ekonomska.V vlogi domačih izdajalcev kot vedno ...prikaži več nastopajo domobranci(janša) in RKC... nič novega, vse po starem...NE janšizmu!