Svet
25 ogledov

Signal črnih skrinjic počasi ugaša

Iskanje pogrešanega letala Reuters
Na podlagi štirih prejetih signalov črnih skrinjic so preiskovalci prepričani, da poznajo lokacijo črnih skrinjic, a opozarjajo, da to ne pomeni odkritja razbitin letala.

Avstralski premier Tony Abbott je med uradnim obiskom na Kitajskem dejal, da so preiskovalci položaj črnih skrinjic določili na nekaj kvadratnih kilometrov velikem območju. "Vendar pa gotovost glede lokacije črnih skrinjic ni isto kot dobiti razbitine letala z globine skoraj štiri in pol kilometrov pod morjem ali dokončno odkriti, kaj se je zgodilo med letom," je opozoril.

Avstralska ladja je ujela štiri signale črnih skrinjic pogrešanega letala malezijske letalske družbe. Peti signal, ki ga je včeraj zaznalo letalo, pa najverjetneje ni povezan z letom MH370. Območje iskanja so tako lahko zoožili na majhno območje v primerjavi s prvotnim koridorjem, znotraj katerega so iskali. "Vseeno pa prihajamo v tisto fazo, ko začenja signal, za katerega smo trdno prepričani, da je iz črnih skrinjic, pešati," poudarja Abbott. 

Po enem mesecu letala še vedno ni

Preiskovalci še vedno ne vedo, zakaj je letalo z 239 ljudmi na krovu, ki je bilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, spremenilo smer in končalo v južnem Indijskem oceanu. Od 8. do 24. marca so sorodniki potnikov in članov posadke čakali na odgovore, ko so oblasti tavale v temi. Potem ko se je v iskanje vključilo več držav, ki so na voljo dale satelitske posnetke, je malezijski premier 24. marca sporočil, da je letalo strmoglavilo v južni Indijski ocean in da preživelih ni. 

Kaj se je dogajalo na letalu, mogoče ne bo nikoli znano. Oblasti še vedno ugibajo, ali je šlo za ugrabitev, sabotažo, mehansko napako ali dejanje pilota oziroma kopilota. 

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 08:53 11.april 2014.

    nehaj buzerirat s tem linkom in probaj raje skočiti s 13. nadstropja.....