Svet
17 ogledov

Signala veliko, letala nikjer

Avstralska ladja Reuters
Signal, ki je enak signalu, ki bi ga oddajala črna skrinjica izginulega malezijskega letala, v Indijskem oceanu zaznala avstralska ladja.

"Jasno, da je to najbolj obetajoča sled," je dejal Angus Houston, vodja avstralske agencije, ki koordinira iskanje. Zaznali so dva signala; prvi je trajal kar dve uri in pol, nato so stik izgubili, ko pa se je ladja obrnila, so signal znova ujeli za okoli 13 minut. "Bila sta slišna dva različna signala. To bi se ujemalo z oddajanjem signala črne skrinjice in signala iz zapisovalnika zvoka v pilotski kabini," pravi Houston.


Preden bodo ugotovili, ali gre dejansko za signale z letala, ki je 8. marca z 239 ljudmi na krovu izginilo, pa lahko mine več dni.

"Smo na koncu zmogljivosti"

Če bodo lahko s pomočjo signala območje iskanja še zožili, bodo pod vodo poslali daljinsko vodeno vozilo Bluefin 21, ki bo poskusilo najti razbitine na morskem dnu. Iskali bi na približni globini 4,5 kilometra, kar je tudi največ, kolikor tako vozilo zmore.

"Smo na robu zmogljivosti in morda jih nimamo dovolj, če je letalo končalo še globlje," je opozoril Houston in dodal, da se "v zelo globokih oceanskih vodah prav nič ne zgodi hitro".

Komentarjev 1
  • erikkk 12:59 07.april 2014.

    Logično da letala ni saj se je ratreščilo in vrjetno ga velik del odplavalo .... skrinjica pa je nekje tam doli...