Svet
17 ogledov

Šiiti poraženci volitev Kuvajtu

kuvajt volitve Reuters
Končni izidi sobotnih parlamentarnih volitev v Kuvajtu kažejo na izgubo sedežev predstavnikov šiitske manjšine, medtem ko so liberalci in sunitski predstavniki okrepili svoj položaj v parlamentu

Po volilnih izidih, ki so jih danes objavile pristojne sodne oblasti, sodeč, so predstavniki šiitov dobili le osem sedežev v 50-članskem kabinetu. Sunitski islamisti so povečali število sedežev s pet na sedem, liberalci, ki v prejšnjem sklicu niso bili zastopani, pa bodo imeli vsaj tri sedeže. Predstavniki plemenskih skupin so ohranili prevlado s 24 sedeži.

Volilna udeležba je bila 52,5-odstotna, kar je precej več kot decembra lani, ko je na volišča prišlo 40 odstotkov volivcev. V 2,7-milijonskem Kuvajtu, v katerem polovico prebivalstva predstavljajo tujci, ima volilno pravico 400.000 ljudi.

Danes je v skladu z ustavo tudi odstopila vlada premiera Šejka Džaberja Mubaraka al Sabaha. Emir Šejk Sabah al Ahmad al Sabah, ki vodi državo, je odstop vlade že sprejel in naj bi po pričakovanjih sestavo vlade poveril dosedanjemu premieru ali kakemu pomembnejšemu članu vladajoče rodbine, še poroča AFP, ki se sklicuje na uradno sporočilo vlade.

Vlada je sicer pred odstopom odobrila odlok, s katerim novi parlament poziva, naj se sestane na ustanovnem zasedanju 6. avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.