Svet
11 ogledov

Šikaniranje slovenskih turistov

1/3
Žurnal24 main
Hrvatje pričakujejo več slovenskih turistov. Kljub temu iz „lijepe naše“ prihajajo zgodbe o šikaniranju Slovencev. V nadaljevanju ena takšnih, ki smo jo preverili tudi pri hrvaških oblasteh.

Slovenski turist Matej Tonin je te dni z barko plul ob otoku Krku. V ožini približno kilometer južno od krškega mostu so ga ustavili predstavniki luške kapetanije iz Reke in ga – kot poudarja sam – kaznovali brez razloga.

Vozil sem natančno po predpisih, imel sem urejene vse papirje za barko, ravno tako vso predpisano opremo,“ dogodek opisuje Tonin in nadaljuje, da se je predstavnik kapetanije po iskanju vseh mogočih napak „odločil“, da mora plačati kazen zaradi prehitre vožnje. „To je popolna laž, peljali smo 5 navtičnih milj na uro, dovoljeno pa je 7. Imam tudi pet prič, ki bi to lahko potrdile,“ je ogorčen Tonin.

Kljub ugovarjanju so mu napisali listek za kazen. Ker je vztrajal, da kazni ne bo poravnal, so mu vzeli papirje in zagrozili, da bo moral plačilo – 3000 kun oziroma 416 evrov – opraviti na Reki. "Na listku ni navedeno niti kateri člen pomorskega zakonika naj bi bil kršen," poudarja Tonin. Po pregovarjanju so se dogovorili, da kazen – če jo poravna na licu mesta – znaša 500 kun oziroma 70 evrov. „Odločil sem se, da vendarle plačam, saj sicer ne bi dobil nazaj papirjev,“ pojasni slovenski turist.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tonin nadaljuje, da je v luki govoril z več navtičnimi turisti iz Slovenije, ki jih je kar nekaj imelo podobno izkušnjo; torej iskanje vsehmogočih napak in kaznovanje po vsej sili. "Takšno obnašanje hrvaških oblasti se mi zdi nesprejemljivo".

Poklicali smo na luško kapetanijo na Reki, kjer so nas odpravili na kratko: „Kolegi s kapetanije, ki so Slovenca kaznovali, se spoznajo na svoj posel.“

Komentarjev 2
  • privat 06:58 19.julij 2012.

    zakaj...zato ker je tam lepo!! Kaj je kazen 70 evrov velika?? Za te mrhovinarje ki imajo jahte je zastonj..Če pa je policaj pozabil napisati par besed na račun in mu celo oprostil plačilo višje kazni...kaj to ni civilizirano in lepo...Poglej ...prikaži večej pa naše ss policaje...pravi psihopati

  • dd 09:57 17.julij 2012.

    Ne razumem, zakaj Slovenčki še vedno rinejo na Hrvaško, če pa nas Hrvati na vse načine, že več let, vestno "tolčejo po glavi."???