Svet
19 ogledov

Silovit napad upornikov

Uporniki so v dobro načrtovanem napadu ubili osem ameriških in dva afganistanska Žurnal24 main
V dobro načrtovanem napadu talibanov na dve vojaški postojanki je umrlo osem ameriških in dva afganistanska vojaka.

Najbolj smrtonosen napad v zadnjem letu se je zgodil v pokrajini Nuristan blizu kraja Kamdesh na vzhodu Afganistana. Američani so pred časom sporočili, da se bodo iz tega območja umaknili, saj je poveljujoči general Stanley McChrystal predstavil strategijo zbiranja enot v bolj naseljenih delih države.

Nuristan © BBC

 
Neznana usoda policistov
Predstavnik talibanov Zabihullah Mujahid je sporočil, da so napad izvedle njihove enote. Po njegovih besedah so poleg Američanov ubili več deset afganistanskih vojakov in policistov te zajeli 35 policistov. O njihovi usodi naj bi odločal lokalni svet uporniškega gibanja. 

Namestnik poveljnika afganistanske policije Mohammad Farooq je dejel, da so izgubili stik z lokalnimi policisti in tako ne vedo, kaj se je dejansko zgodili z 90 možmi v okraju Kamdesh.

13-urna bitka
Napadi so se začeli iz lokalne mošeje in bližnje vasi. "Enote koalicije so uspešno odbile napad in napadalcem prizadele precejšnje izgube,“ so sporočili predstavniki koalicije pod poveljstvom Nata. Niso pa navedli, koliko napadalcev naj bi umrlo v spopadu.

Mujahid je izjavil, da je v 13-urni bitki umrlo sedem talibanskih borcev, bili naj bi žrtve letalskega napada. verjetno v to ševilko ni vštel samomorilskih napadalcev, ki so napadli obe psotojanki.

Pohvala za pogum
"Moje sožalje svojcem preminulih in njihovim tovarišem. Šlo je za dobro organiziran napad na zelo težavnem območju. Ameriški in afganistanski vojaki so se borili zelo pogumno. Izjemno ponosen sem na njihov profesionalizem in hrabrost,“ je sporočil polkovnik Randy George , poveljnik ameriških enot v goratem vzhodnem delu Afganistana, ki meji na Pakistan.

Na tem območju se je v zadnjih mesecih okrepilo nasilje, saj so vanj prišli uporniki z juga države. Kljub napadu bodo enote Nata nadaljevala z načrtovanim umikom iz teh območij in svoj sile osredotočile na branjenje gosteje naseljenih območjih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.