Svet
14 ogledov

Silvio želi utišati

Protest v Rimu Reuters
Še en zakon, ki so ga napisali Berlusconiju v prid. Umakniti bi morali vse objave policijskih prisluhov, če bi se kdo čutil prizadetega. Italijanska Wikipedia v protest umaknila svoje strani.

O zakonu danes odločajo italijanski poslanci. Predvideva, da bi morale vse spletne strani v roku 48 ur umakniti zapise policijskih prisluhov, če bi to zahtevala v zapisih omenjena oseba. Na zahtevo se ne bi bilo mogoče pritožiti ali jo zavrniti. Glede na to, da policijski prisluhi običajno ne razkrivajo najlepših strani človeka, številni predlog vidijo kot omejevanje svobode govora.

Zakon naj bi bil pisan na kožo premierju Silviu Berlusconiju: ravno prepisi njegovih telefonskih pogovorov, objavljeni na sojenju zaradi korupcije in mladoletnih prostitutk, so ga nemalokrat spravili v zadrego. Na ta način so prišle na dan njegovi žaljive besede o nemški kanclerki Angeli Merkel in izjave, da hoče zapustiti Italijo.



Berlusconi ga je skozi dosedanjo parlamentarno proceduro branil, da ščiti zasebnost državljanov, poroča BBC.

Samovoljna ukinitev

Italijanska različica Wikipedie je že zdaj skrila vse svoje strani, razen ene, na kateri pojasnjujejo, da jo bodo popolnoma ugasnili, če bodo zakon sprejeli. Zahtevo po takšnih umikih zapisov so označili za "nesprejemljivo omejitev svobode in neodvisnosti Wikipedie". Pred parlamentom v Rimu so se zbrali tudi protestniki s trakovi čez usta.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.