Svet
3 ogledov

Simič ostro napadel SPINS

Simič opominja, da SPINS ne more biti sindikat, saj je v Sloveniji le 18 igralce Žurnal24 main
Na grožnjo SPINS-a po bojkotu reprezentančne tekme proti Angliji se je ostro odzval predsednik NZS, Ivan Simič: "Nihče ne more zaradi osebnih interesov ogrožati igranja reprezentance."

Potem ko je pred dnevi Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) zaradi nerazčiščenih zadev z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) in združenjem prvoligašev (ZNPL) napovedal bojkot igralcev na septembrski reprezentančni tekmi med Slovenijo in Anglijo v Londonu, se je danes na grožnje ostro odzval predsednik NZS, Ivan Simič. "V teh trenutkih ne moremo mimo navedb sindikata SPINS, če to sploh je sindikat. Osebno bom storil vse, da do bojkota ne pride. Zdaj, ko je sindikat stopil v sfero nogometne reprezentance, bom izkoristil vse svoje znanje, da temu sindikatu damo mesto, ki mu gre. Menim, da nihče ne more zaradi svojih osebnih interesov ogrožati igranja reprezentance v Angliji in prepričevati igralce, da tam ne bi igrali. Konec koncev je v Sloveniji prodanih 1990 vstopnic za tekmo, torej ne bo malo gledalcev," je dejal Simič.

Nihče ne more zaradi svojih osebnih interesov ogrožati igranja reprezentance v Angliji in prepričevati igralce, da tam ne bi igrali.

Ivan Simič

Prvi mož NZS se je nato dotaknil tudi bolj ali manj neuspešne opozorilne stavke (prvoligaški klubi naj bi na igrišča prišli s 15-minutno zamudo), ki jo je SPINS pretekli konec tedna želel izpeljati zaradi domnevnih nepravilnosti vodstva NK Celje v odnosih z nekaterimi igralci. "Od desetih klubov sta samo dva kluba prišla kasneje na igrišče. Na teh dveh tekmah sta druga dva kluba le čakala pri izhodih. Zakaj, ne vem. Tudi zahteve sindikata zaradi dogodkov v Celju je treba pretehtati z obeh zornih kotov. Zakaj so težave s tremi nogometaši – Dvorančičem, Pušem in Režonjo? Kdo jim je rekel, naj spomladi ne trenirajo? Treba je tudi njih kaj vprašati. Toda v to se ne bom mešal," je dejal Simič in izpostavil bistvo težave.

Ivan Simič je okrcal SPINS. © Saša Despot

"Moti me to, da si nekdo jemlje pravico, da bo zdaj odločal tudi, kdaj bo reprezentanca igrala in kdaj ne. Pri vsem znanju, ki ga premorem, se sprašujem, ali je SPINS sploh sindikat. Beseda sindikat pomeni, da se vanj včlanjajo delavci. V Sloveniji je samo 18 igralcev, ki imajo status delavcev v nogometu. Torej tisti, ki so zaposleni v klubih. Vsi drugi imajo status poklicnega športnika, teh je 186, nekaj je študentov, 34 je nepoklicnih igralcev. To pomeni, da je od 258 igralcev, kolikor jih je v prvi ligi, le 18 zaposlenih oziroma imajo status delavca. Ne vem, od kod sindikatu 500 članov. Tudi ko beremo zakon o dohodnini, poklicni športniki lahko zaposlijo delavce, v nobenem primeru pa ne morejo biti člani sindikata. Če si to želi predsednik sindikata ali pa ne, bi bilo bolje, da bi se SPINS preimenoval v DINS, torej Društvo igralcev nogometa Slovenije. To je vse, kar je," je pojasnil Simič in nadaljeval v ostrejšem tonu.

"Če se bo to nadaljevalo, bom izkoristil tudi vse sodne poti, da damo sindikatu mesto, ki mu gre. Predvsem govorim o predsedniku sindikata (Dejanu Stefanoviću, op. a .), kajti ta način lotevanja zadeve ni pravilen. V preteklosti sem mu omogočil, da se je pogovarjal s člani reprezentance, v prihodnje pa ne bo več tako. Ne bo imel dostopa do hotela, kjer bodo igralci. Če bo treba, bom to preprečil tudi z varnostniki. Igralci rabijo predvsem mir, ne pa prepričevanja za včlanitev v sindikat. S pozivom k bojkotu tekme z Anglijo je SPINS prekoračil vse meje," je zaključil Simič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.