Svet
46 ogledov

Sin voznika avtobusa premagal sina milijarderja

Sadiq Khan EPA
London je dobil prvega muslimanskega župana. Metropolo bo vodil sin pakistanskih priseljencev, laburist Sadiq Khan.

Laburist Sadiq Khan je novoizvoljeni župan Londona, so pokazali končni rezultati volitev, objavljeni v noči s petka na soboto. Khan tako postaja prvi musliman na čelu britanske prestolnice.

Sin pakistanskega migranta, voznika avtobusa, je dobil 1.310.143 glasov, njegov protikandidat, konzervativni Zac Goldsmith, sin milijardera Jimmyja Goldsmitha pa 994.614 glasov.

"Župan vseh Londončanov"

Po ostri kampanji, v kateri je novega župana protikandidat med drugim obtoževal veze z islamskimi skrajneži, je Khan, 45-letni nekdanji borec za človekove pravice, v prvem govoru po objavi rezultatov obljubil, da bo župan vseh meščanov Londona.

"Ponosen sem, da je London izbral upanje in ne strah, enotnost in ne razdor," je poudaril novi londonski župan. "Upam, da se ne bomo več soočali s tako težkimi odločitvami. Strah nam ne prinaša več stabilnosti, on nas slabi, politika strahu pa ne izkazuje dobrodošlice v naše mesto," je dodal.

Med njegovim govorom ob razglasitvi rezultatov v londonski dvorani City Hall, kjer so bili zbrani vsi kandidati, je novemu županu kandidat ekstremne desnice Britain First Paul Golding, ki je z ostalimi kandidati stal za njim, obrnil hrbet.

Paul Golding, volitve v Londonu | Avtor: EPA EPA

London sicer ni prvo evropsko mesto, v katerem je župan postal musliman. Prvi so muslimana za župana izvolili v Rotterdamu na Nizozemskem leta 2008, župan je postal Ahmed Aboutaleb, ki je po rodu Maročan in je še danes župan tega drugega največjega nizozemskega mesta. 

 

Komentarjev 10
  • Ferluci 14:01 09.maj 2016.

    Vir ni najbolj primeren, govori o okrožju podzemne železnice, ne pa o okrožju Londona, ki ima okrog 5 mio volivcev.

  • Ferluci 09:03 09.maj 2016.

    Ko sem bil pred leti v Londonu, so mi domačini gostitelji potožili, da London ni več angleški in so se kar malo vdali v usodo in pesimizem. Konec koncev je podobno po drugih Evropskih prestolnicah, tudi pri nas ni kaj ...prikaži več dosti drugače - veliko priseljencev, župan, ki mu Slovenija mogoče kaj pomeni, Slovenci pa prav gotove ne.

  • dragec 14:22 08.maj 2016.

    ŠE TEBE BO, GARANT