Svet
18 ogledov

Šinzo Abe ponovno japonski premier

Šinzo Abe Reuters
Šinzo Abe je v predvolilni kampanji obljubljal, da bo krepil gospodarstvo, se soočil z naraščajočim dolgom in pripravil načrt okrevanja po lanski katastrofi, ki sta jo državi zadala uničujoča potres in cunami.

Šinzo Abe, katerega liberalno-demokratska stranka (LDP) je slavila na japonskih parlamentarnih volitvah 16. decembra, je danes prevzel položaj premiera. Konservativci se z njim na čelu po treh letih premora vračajo na oblast, novi premier, ki se bo osredotočil na gospodarstvo, pa je pred prevzemom funkcije dvigal prah z nacionalističnimi izjavami.

Po bolezni znova na čelu države

V Tokiu sta Abeja podprla oba domova parlamenta. Novi premier je sicer ta položaj slabo leto dni zasedal že med letoma 2006 in 2007, nato pa iz zdravstvenih razlogov, ki mu sedaj več ne predstavljajo težav, odstopil.

Vajeti Japonske je Abe danes prevzel od Jošihika Node iz vrst Demokratske stranke (DPJ), ki se je morala zaradi razočaranja volivcev po treh letih posloviti od oblasti. Ta tri leta so bila tudi edini premor v petdesetletni vladavini Abejeve LDP.

Novi premier je po potrditvi v parlamentu že imenoval ministre v novi vladi. Na položaj finančnega ministra je postavil nekdanjega premiera Tara Asa, znanega po zavzemanju za okrevanje gospodarstva z javnimi izdatki.

Naloga Asa bo tudi boj proti deflaciji in apreciacija jena, ki veljata po mnenju novoizvoljenih oblasti za največji težavi, s katerima se sooča japonsko gospodarstvo.

Ob izvolitvi padel tečaj jena

Ob izvolitvi Abeja se je osrednji borzni indeks tokijske borze povzpel na najvišjo raven v zadnjih devetih mesecih. Vlagatelji pričakujejo, da bo novi japonski premier spodbudil centralno banko k dodatnemu mehčanju denarne politike. Tečaj jena se je zato znižal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.