Svet
16 ogledov

Sirec že leto dni na letališču

Fadi Mansour Reševalni pas/Twitter
Na letališču v Istanbulu že leto dni zadržujejo sirskega begunca, ki prebiva v sobi za težavne potnike.

V sobi za težavne potnike, kjer že leto dni zadržujejo sirskega begunca, običajno namestijo tujce, ki čakajo na izgon v svojo domovino, opozarja Amnesty International. V tej sobi ni ne postelj ne zasebnosti ne dnevne svetlobe.

Sirski državljan je iz svoje domovine pobegnil avgusta 2012; marca lani je pristal na istanbulskem letališču, novembra je odpotoval v Libanon, kjer so mu zavrnili vstop v državo in ga poslali nazaj na istanbulsko letališče. Pomisel, da bi ga vrnili v Sirijo, ga je še lani plašila, danes ga tega več ni strah. "Tam bom vsaj umrl in vse se bo končalo. Tu umiram vsak dan znova," je ob obletnici bivanja na letališču povedal Fadi Mansour.

Ko se je lea 2012 začela vojna v Siriji, je v strahu pred tem, da bi ga mobilizirali v vojsko, pobegnil v Libanon. Takoj po prihodu ga je ugravila skupina ljudi, ki je od njega zahtevala odkupnino. Kako je reagiral, ni znano, ve se le, da je v Turčijo pripotoval leta 2014. Njegov cilj je bil oditi  Malezijo. Sanje so se mu podrle, ko je turška policija odkrila, da potuje z lažnimi dokumenti.

Leto je dovolj!

Začela se je njegova kalvarija; namestili so ga v prostor za problematične potnike, kjer je nameščen zadnje leto. Naravne svetlobe že mesece ni videl, popolne teme tudi ne, saj so v teh prostorih ves čas prižgane luči. V času bivanja na letališču ga je napadel eden izmed drugih potnikov, zato so se turške oblasti odločile, da ga vrnejo v Libanon, tam pa so ga zavrnili in vrnili v Istanbul.

Sircu zmanjkuje potrpljenja; turške oblasti je na Twitterju prosil, da ga izpustijo. Objavil je fotografijo, na kateri piše "leto dni je dovolj". V zgodbo se je vpletla tudi organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International, ki ravno tako zahteva njegovo izpustitev.

Komentarjev 2
  • h3o 19:34 17.marec 2016.

    Slovenija zamenja 50 rudečih parlamentarnih komonistov za 50 sircev!

  • novispenjac 11:48 17.marec 2016.

    zakaj so znani vsi podatki, le kako je reagira ob zahtevi za odkupnino? Drugače pa so se rusi umaknili iz kirkozije, sedaj zadeve ureja zda, je gotovo mir, gre lahko nazaj