Svet
2030 ogledov

Širi se epidemija, najhuje je v Zagrebu in Splitu, najbolj ogroženi dojenčki

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Profimedia
Na Hrvaškem že več kot tisoč primerov oslovskega kašlja, največ v zadnjih 40 letih

Epidemija oslovskega kašlja na Hrvaškem se ne umirja. Pred Hrvaškim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) v Zagrebu pa se vijejo dolge vrste za testiranje. Doslej so zabeležili več kot tisoč primerov okužb, kar je največ v zadnjih 40 letih. Največje število obolelih je v Zagrebu in splitsko-dalmatinski županiji.

Na Hrvaškem so od začetka leta do torka zabeležili 1047 primerov oslovskega kašlja. Od tega jih je bila polovica v Zagrebu, 40 odstotkov pa v splitsko-dalmatinski županiji. Smrtnih primerov doslej ni bilo.

Na HZJZ so, da bi preprečili širjenje bolezni, ta mesec odprli točko za testiranje za oslovski kašelj, kjer se zadnji teden vijejo dolge vrste. "Imamo veliko povečanje števila obolelih zaradi oslovskega kašlja. Toliko jih nismo imeli več kot 40 let," je za hrvaški portal Index v torek povedal vodja službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni pri HZJZ Bernard Kaić. Pri tem je pojasnil, da so več kot tisoč potrjenih okužb nazadnje imeli leta 1980. "Imamo pravo epidemijo. To je eden od razlogov, da imamo takšne vrste za testiranje," je dodal.

Za necepljene dojenčke in otroke je to zelo nevarna bolezen

Infektolog Vladimir Krajinović je prepričan, da je neprijavljenih primerov še dvakrat več. "Oslovski kašelj se v večjem obsebu pojavlja na tri do pet let, takšen je naraven potek bolezni. Če je populacija precepljena, ni težav, pri odraslih simtomov razen dolgotrajnega kašlja skoraj ni, veliki problemi pa lahko nastanejo pri malih otrocih, sploh pri dojenčkih, pri katerih pa je lahko bolezen smrtna. Dojenčke prvič cepimo pri dveh mesecih, če jih pred tem okuži starejši član gospodinjstva, so posledice lahko zelo hude," je za 24sata povedal Krajinović. 

"Vsem, ki so ali bodo v stiku z dojenčki, torej nosečnicam, bodočim očetom, dedkom in babicam svetuje, da se cepijo s cepivom za odrasle in tako preprečijo, da bi se dojenček okužil. Če kašelj traja neobičajno dolgo in je specifičen, značilni so napadi, ki so pogostejši ponoči, in če je bila oseba v stiku s kom, pri katerem je bil potrjen oslovski kašelj, naj se testira. Dojenčke, sploh necepljene, je treba k zdravniku in na testiranje pripeljati takoj, saj obstaja nevarnost zadušitve oziroma apneje v spanju," še opozarja Krajinović. 

Cepljenje proti oslovskemu kašlju je na Hrvaškem za otroke obvezno. Lani je bilo na ravni države proti tej bolezni s prvim odmerkom cepljenih okoli 92 odstotkov prebivalstva. Najslabša je precepljenost v dubrovniško-neretvanski županiji, kjer s prvim odmerkom cepijo manj kot 80 odstotkov otrok, z drugim odmerkom manj kot 70 odstotkov, s tretjim pa manj kot 35 odstotkov.

Oslovski kašelj je bolezen dihal. Povzroča jo bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov. Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 18:31 29.november 2023.

    Nekateri še vedno nostalgično (in seveda v Sloveniji nekaznovano) vabijo na šus kovida...ja, kje so dobri stari časi, ko se je s tem strupom lahko nekaznovano mastno služilo. Bo treba počakat na volitve.... ali pa isto ponovit, tokrat s smrtonosnim ...prikaži večm kašljem. Morda pa le prepričajo Goloba, z Janšo ne bi bil problem. Novo modelno leto se nezadržno bliža in kdor se bo vozil z lanskim modelom, bo izgubil ves ugled v svoji tolpi.

  • Ender3 14:02 29.november 2023.

    Hrčki, s tem se pa ni za hecat.. Zdravstvo jim šepa bolj kot, pri nas. Beroš je pravi diletant.