Svet
3 ogledov

Sirija izpustila 755 "upornikov"

Študentje nosijo krsto s truplom v torek ustreljenega kolega. EPA
Sirske oblasti naj bi po poročanju državne televizije izpustile tiste, ki so sodelovali v devet mesecev trajajočih protestih in ki si pri "nedavnih incidentih" niso umazali rok s krvjo.

Po poročanju Združenih narodov (ZN), ki jih navaja BBC, je bilo v večmesečnih nemirih v državi priprtih ali zaprtih preko 14 tisoč ljudi. Po navedbah nekaterih organizacij, ki se borijo za spoštovanje človekovih pravic, pa bi bilo lahko število zaprtih blizu 40 tisoč. Število smrtnih žrtev se je od izbruha protestov proti režimu povzpelo na pet tisoč.

Oblasti so tokrat izpustile 755 ljudi, ki so jim odvzeli prostost med nemiri, naperjenimi proti predsedniku Bašarju al Asadu. Ni znano, od kdaj so bili izpuščeni zaprti, niti, zakaj in kje so bili prijeti.

Sirija je sicer že novembra objavila izpustitev 1.180 zapornikov. Tudi tedaj so za izpustitev navajali podobne pogoje, torej da imajo "čiste roke".

Nasprotujoča si poročila o stanju

Izpustitev zapornikov je poleg umika vojske iz mest in končanja nasilja eden od ključnih pogojev, ki ga določa načrt Arabske lige in ga je Sirija sprejela že 2. novembra. Opazovalci Arabske lige so v začetku tedna začeli svoje delo v državi, njihova prisotnost pa po mnenju nekaterih analitikov nakazuje določene spremembe. Predstavnik opazovalcev je razmere v mestu Homs, v katerem je bilo še pred dnevi izjemno napeto, označil za pomirjujoče. To je sicer po navedbah BBC-ja v nasprotju s poročili o uporabi pravih nabojev med streljanjem proti tisočem protestnikom v Homsu ta torek.

Pritiski iz tujine za spoštovanje opazovalcev

Rusija je Sirijo danes pozvala, naj opazovalcem omogoči kar največ svobode. Kot je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, je Rusija zaskrbljena nad pozivi nekaterih držav sirski opoziciji, naj misije opazovalcev ne jemlje preveč resno, in jih označil kot zelo škodljive in provokativne.

Zagovorniki človekovih pravic sirskemu režimu očitajo, da zavaja opazovalce Arabske lige. Po trditvah Human Rights Watch so oblasti na stotine političnih zapornikov premestile v vojaške objekte, do katerih opazovalci nimajo dostopa. Sarah Leah Whitson, pri organizaciji pristojna za Bližnji vzhod, je ob tem menila, da mora Arabska liga sirske oblasti prisiliti, da jim dovolijo popoln dostop do vseh ustanov, v katerih so zaprti zaporniki.

ZDA so medtem Damasku zagrozile z novimi ukrepi, če bi Sirija sodelovanje z opazovalci zavrnila. Kakšne ukrepe imajo v mislih, na ameriškem zunanjem ministrstvu niso pojasnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.