Svet
10 ogledov

Sirija: najhujše šele prihaja

Uničenje po spopadih v Siriji. Reuters
V drugem največjem sirskem mestu Alep se spopadi stopnjujejo. Uporniki, ki so se umaknili iz Damaska, napovedujejo močno ofenzivo.

Sirska vojska obstreljuje več četrti v Alepu, med drugim Salahedin, ki velja za eno od središč upornikov v mestu, a se uporniki že pripravljajo na močno protiofenzivo. To je za Reuters potrdil eden od poveljnikov.

Opozoril je tudi, da najhujše šele prihaja. "Kar se dogaja, je le predjed. Glavna jed pride pozneje," je povedal.

Po navedbah opozicijskega Sirskega narodnega sveta sile režima v Alepu, gospodarski prestolnici Sirije, med drugim obstreljujejo tudi zgodovinske spomenike. V Alepu je vrsta zgodovinskih spomenikov, Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) pa je mesto leta 1986 uvrstila na seznam svetovne dediščine.

Umaknili so se iz Damaska

Vojaške sile so v Damasku upornike pregnale iz njihove zadnje utrdbe.Kot so zatrdili je celotna prestolnica zdaj v vladnih rokah, česar pa zaradi razmer na terenu ni mogoče preveriti.

Glede na najnovejše podatke Observatorija za človekove pravice je bilo v nasilju v Siriji v soboto ubitih najmanj 205 ljudi, med njimi 115 civilistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.