Svet
1 ogledov

Sirija: napad na TV postajo

Sirija Reuters
Oboroženi neznanci so davi v mestu Druša, kakih 20 kilometrov južno od sirske prestolnice Damask, napadli provladno sirsko televizijo Al Ihbarija in pri tem ubili tri zaposlene. Šlo naj bi za teroristični napad.

Neki zaposleni na televizijski postaji je povedal, da so oboroženi moški vdrli v dve poslopji televizijske postaje, zajeli nekaj varnostnikov in nato sprožili eksplozijo.

Sirska televizija je v neposrednem prenosu s kraja nesreče pokazala, da je eksplozija povzročila veliko gmotno škodo in zanetila manjše požare, ki še niso pogašeni.

Minister za informiranje Omran al Zohbi je v televizijskem nagovoru v živo dejal, da so teroristične skupine vdrle v prostore Al Ihbarije, namestile eksploziv v studiih in jih nato skupaj z opremo razstrelile.

"Izvedli so najhujši pokol na medije ter ubili novinarje in varnostno osebje," je še dejal.

Odgovornost za napad je minister sicer pripisal "vsem, ki hujskajo k nasilju, vsem, ki delujejo proti Siriji, ne glede na to, ali so to mediji, uradniki, Varnostni svet Združenih narodov, posebno pa še tisti, ki ignorirajo prisotnost oboroženih mož".

Televizija podpira režim sirskega predsednika

Al Ihbarija je zasebna televizijska postaja, ki zvesto podpira režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Televizija se je uvrstila na seznam organizacij, za katere je EU v ponedeljek uvedla sankcije, že marca pa se je znašla med tarčami sankcij s strani ZDA.

Al Asad je pred tem v torek na seji nove sirske vlade dejal, da je Sirija v državljanski vojni, in svojemu kabinetu naložil, naj odločno zatre protirežimski upor.

"Če je nekdo v državljanski vojni, moramo vse, politiko in sposobnosti, uporabiti za zagotovitev varnosti," je po poročanju Sane dejal Al Asad. Ob tem so v torek poročali o silovitih spopadih med enotami sirske vojske in silami upornikov v predmestjih Damaska. Doslej naj bi topništvo še ne bilo uporabljeno tako blizu središča sirske prestolnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.