Svet
9 ogledov

Sirija: ob bombah obljube demokracije

Dim nad Homsom po eksploziji pri naftovodu oz. rafineriji Reuters
V uporniškem sirskem mestu Homs je eksplozija poškodovala naftovod in s tem prekinila dovod goriva tamkajšnji rafineriji. Po poročanju uradnega Damaska so za to odgovorni teroristi, po navedbah upornikov pa obstreljevanje režimske vojske. Oblasti pa so napovedale referendum o ustavi, ki bi uvedla večstrankarski sistem.

Prebivalci Homsa so potrdili, da naj bi bilo za eksplozijo naftovoda odgovorno obstreljevanje vladnih sil. Sil režima, ki je danes napovedal referendum o novi sirski ustavi, ki med drugim predvideva večstrankarski politični sistem in demokratično izvoljene oblasti. Referendum naj bi potekal 26. februarja. Nova ustava naj bi nadomestila sedanjo, ki med drugim zagotavlja glavno vlogo stranki Baas predsednika Bašarja al Asada.

Predlog ustave, o katerem bodo odločali Sirci na referendumu, je pripravila posebna komisija, ki jo je oktobra lani vzpostavil Asad. Referendumu naj bi po napovedih kasneje sledile splošne volitve.

Kot piše sirski prorežimski časnik Al Vatan, predlog nove ustave predvideva tudi omejitev predsedniškega mandata na dva zaporedna sedemletna mandata. Časnik pri tem sicer ne navaja, ali bi ta reforma veljala tudi že za sedanjega predsednika, ki se mu drugi mandat konča leta 2014.

Ni pa še znano, kako bo referendum potekal – v več sirskih provincah namreč brez prestanka divja nasilje, ki mu ni videti konca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.