Svet
16 ogledov

Sirija: ob spopadih referendum o ustavi

Sirijski predsednik Bašar al Asad. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Siriji je danes predviden referendum o novi sirski ustavi, ki med drugim predvideva večstrankarski politični sistem in demokratično izvoljene oblasti.

Sirska opozicija je osnutek nove ustave označila kot prevaro in sporočila, da se bo zadovoljila le z odstopom predsednika Bašar al Asada.

Aktivisti in strokovnjaki namreč opozarjajo, da ustava, ki po petih desetletjih uvaja večstrankarski politični sistem, ohranja široka pooblastila predsednika. Med drugim daje predsedniku pravico, da razpusti parlament, odobri zakone in imenuje vlado.

Ta pooblastila predsednika naj bi po napovedih analitikov vladajočo stranko Baas ohranjala na oblasti, čeprav nova ustava za razliko od sedanje iz leta 1973 ne vsebuje člena, ki al Asadovi stranki zagotavlja monopolen položaj.

Odprava prevladujočega položaja omenjene stranke je bila sprva ena od glavnih zahtev nasprotnikov al Asadovega režima, ki že skoraj leto dni protestirajo proti oblasti. Po dolgem in krvavem zatiranju protestov nasprotniki režima zdaj vztrajajo pri al Asadovem odhodu z oblasti.

Trenutno ni jasno, kako bo referendum potekal, saj se nasilje na ulicah sirskih mest nadaljuje. Številna mesta oblegajo vladne sile, ki že več kot 20 dni obstreljujejo predvsem oporišče opozicije Homs.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.