Svet
3 ogledov

Sirija: Rdeči križ evakuira ranjence

Protesti Sirija Reuters
Razmere v Siriji še vedno napete. Predstavnikom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in sirskega Rdečega polmeseca je medtem uspelo vstopiti v četrt Baba Amr. Po načrtih naj bi reševalna vozila iz četrti evakuirala ranjene.

Sirske sile nadaljujejo obstreljevanje žarišč upora proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, pri čemer je po navedbah sirskih aktivistov za človekove pravice umrlo več kot 40 ljudi.

Predstavnikom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in sirskega Rdečega polmeseca je medtem uspelo vstopiti v četrt Baba Amr. Po načrtih naj bi reševalna vozila iz četrti evakuirala ranjene, med njimi dva zahodna novinarja, pa tudi trupli ameriške novinarke in francoskega fotografa, ki sta bila v obstreljevanju Homsa ubita v sredo. Ekipe ICRC se o evakuaciji ljudi, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, pogajajo tako s sirskimi oblastmi kot opozicijo, je sporočil ICRC.

"Obama, utihni, Sirija ni tvoja"

O načrtu pomoči za Sirijo v Tunisu je razpravljala skupina držav prijateljic Sirije, kar so z neodobravanjem sprejeli nekateri v tunizijski prestolnici živeči Sirci in Tunizijci. Ti menijo, da gre za "kongres v interesu Američanov in sionistov".

Pred hotelom, ki gosti srečanje, se je danes zbralo več deset protestnikov z gesli "Obama, utihni, Sirija ni tvoja" in "'Ne' sramotnemu kongresu". Protestnike je tunizijski policiji s pomočjo gumijevk uspelo razgnati.

O Siriji v torek tudi Svet ZN za človekove pravice

Razmere v Siriji bo v torek na izrednem zasedanju preučeval tudi Svet ZN za človekove pravice, je danes sporočila predsednica sveta Laura Dupuy Lassere.

Na zasedanju bodo obravnavali v četrtek objavljeno poročilo skupine strokovnjakov za človekove pravice, ki ugotavlja, da so člani sirske vlade med zatiranjem protirežimskih protestov zagrešili zločine proti človečnosti.

Svet ZN za človekove pravice je na podlagi poročila sestavil tajen seznam visokih sirskih predstavnikov, ki bi bili lahko zaradi nasilja nad protirežimskimi protestniki deležni sodnega pregona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.