Svet
12 ogledov

Sirija: S tanki napadli četrt v prestolnici

Uničenje po spopadih v Siriji. Reuters
Režimske sile so davi s tanki napadle četrt Barzeh v severozahodnem delu sirske prestolnice Damask, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Siloviti spopadi se nadaljujejo tudi v drugem največjem sirskem mestu Alep, kjer se je po navedbah upornikov začela "operacija osvoboditve".

Sirska vojska se je za silovit napad na četrt Barzeh, ki je bila že v minulih dneh prizorišče spopadov, odločila po sobotnem dnevu zatišja v Damasku. Napad vodi četrta brigada sirske vojske pod vodstvom brata sirskega predsednika Bašarja al Asada, Maherja, ki ima na razpolago tudi bojne helikopterje, so še sporočili iz observatorija.

Vladnim silam je medtem v okviru akcije "čiščenja Damaska teroristov" uspelo "očistiti" četrt Kabun, je danes poročala uradna sirska tiskovna agencija Sana. Sirska televizija je v podporo navedbam Sane predvajala posnetke trupel, orožja, telekomunikacijske opreme in denarja, domnevno zasežene po osvojitvi Kabuna.

Medtem ko se al Asadove sile borijo za Damask, so uporniki začeli operacijo "osvoboditve" severnosirske province Alep, trgovskega središča, kjer že tretji dan divjajo siloviti spopadi, so sirski aktivisti sporočili prek videoposnetka na Youtubeu.

V soboto ubitih 164 ljudi

Potem ko so se spopadi minuli teden razširili tudi na ti dve mesti, je v Siriji vse bolj krvavo. V soboto je bilo v državi po navedbah observatorija za človekove pravice ubitih 164 ljudi, med njimi 86 civilistov, 49 vojakov in 29 upornikov.

Skupaj je nasilje v Siriji od začetka upora proti al Asadu po navedbah observatorija terjalo najmanj 19.106 ljudi, od tega 13.296 civilistov in oboroženih upornikov, 4861 vojakov al Asadove vojske in 949 borcev proti režimu iz vrst dezerterjev.

V Turčijo pobegnil general

Vse več dezerterjev iz al Asadove vojske išče zatočišče v Turčiji, kamor se je zateklo že približno 40.000 sirskih beguncev. V noči na danes je tako v Turčijo prebegnil še en general sirske vojske, že 25. po vrsti. Generali, ki so odrekli podporo al Asadu, so v Turčiji oblikovali Svobodno sirsko vojsko za boj proti režimu.

Svobodna sirska vojska zadnje dni vse drzneje prodira nazaj v Sirijo. V petek so njeni pripadniki zavzeli mejno postojanko Bab al Hava na sirsko-turški meji, danes pa tudi prehod al Salama severno od Alepa, ki se sklicuje na neimenovane diplomatske vire.

Turški tovornjakarji ob tem opozarjajo na nasilje Svobodne sirske vojske. Njeni pripadniki naj bi namreč po zavzetju Bab al Have izropali njihove tovornjake, vozniki pa so se morali pred njihovim nasiljem zateči na turško stran prehoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.