Svet
12 ogledov

Sirija sestrelila turško vojaško letalo

Sirija Reuters
Sirija je potrdila, da je sestrelila turško vojaško letalo, ko je bilo to v njenem zračnem prostoru.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v izjavi za javnost zapisal, da trenutno preučujejo dejstva, nato pa bodo "odločno sprejeli vse potrebne korake".

Kot je za sirsko državno tiskovno agencijo Sana povedal tiskovni predstavnik vojske, so sestrelili "neidentificirano zračno tarčo", ki je na zelo nizki višini in z veliko hitrostjo s smeri zahoda priletela nad sirske teritorialne vode na vzhodu Sredozemskega morja.

Protiletalska obramba se je sprožila in zadela letalo, ko je bilo to kakšen kilometer od kopnega. Letalo je nato strmoglavilo v sirske teritorialne vode kakih deset kilometrov od obale v provinci Latakija, je še povedal.

Kot je dodal, so nato ugotovili, da je šlo za turško letalo, sedaj pa sirska in turška mornarica sodelujeta pri iskanju dveh pogrešanih pilotov.

Že pred poročanjem Sane je Erdogan potrdil, da so v Ankari prejeli pisno izjavo Sirije, da je ta sestrelila turško letalo.

Turška vojska je pred tem v petek sporočila, da je nad jugozahodnim delom province Hatay blizu meje s Sirijo izgubila radarski stik z enim od svojih letal vrste F-4. Zaradi dogodka so sklicali izredno srečanje vojske in obveščevalnih služb ter vlade, Erdogan pa se je zato nemudoma vrnil iz Brazilije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.