Svet
10 ogledov

Sirija: ubita minister in predsednikov zet

Napad v Siriji EPA
V napadu v Siriji sta bila danes ubita obrambni minister in njegov namestnik, sicer svak sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Na sedež sirske obveščevalne agencije v središču prestolnice Damask je bil danes po poročanju državnih medijev izveden samomorilski bombni napad, v katerem sta bila ubita obrambni minister, njegov namestnik in vodja Asadovega ekipe za upravljanje v kriznih situacijah. Namestnik obrambnega ministra je bil sicer tudi svak sirskega predsednika Bašarja al Asada. V Damasku se medtem spopadi med vladnimi silami in uporniki nadaljujejo četrti dan.

Državna televizija je poročala, da je bil tarča samomorilskega napada sestanek članov vlade in visokih predstavnikov varnostnih sil v močno varovanem poslopju nacionalnega varnostnega urada v četrti Ravda v središču mesta. V napadu sta bila ubita obrambni minister, general Daud Radžiha, in njegov namestnik, svak sirskega predsednika al Asada, general Asef Šavkat. Kasneje so sporočili, da je umrl še Hasan Turkomani, nekdanji obrambni minister in vodja predsednikove ekipe za krizne situacije.

Ranjenih je bilo več udeležencev sestanka, nekaj tudi huje, je poročala televizija.

Varnostni viri so potrdili, da so več ranjenih, med njimi notranjega ministra Mohameda Ibrahima al Šara, odpeljali v bolnišnico, da pa je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Ranjena sta tudi šef nacionalne varnosti Hišam Ihtiar in Hasan Turkmeni, pomočnik podpredsednika.

Zanikajo, da bi šlo za samomorilski napad

Odgovornost za napad je prevzela Svobodna sirska vojska, v kateri so dezerterji sirske vojske in oboroženi civilisti, ki pa je zanikala, da bi šlo za samomorilski napad.

Vodja te uporniške skupine, ki je v torek sporočila, da je sprožila "bitko za osvoboditev" Damaska, Riad al Asad je povedal, da so podtaknili bombo v sobi, kjer je potekal sestanek, da pa je tisti, ki je izvedel napad, na varnem. Napad je označil za "začetek konca režima". Iz poveljstva te uporniške skupine so izrazili zadovoljstvo ob uspešni operaciji, v kateri so ubili "odgovorne za barbarske pokole". Poudarili so, da gre za prvo v vrsti velikih operacij, katerih cilj je strmoglavljenje al Asada in stebrov njegovega režima.

"Še okrepili odločenost"

Generala Šavkat in Radžiha sta prva visoka predstavnika režima, ki sta bila ubita od začetka upora marca lani.

Petinšestdesetletni Radžiha je bil obrambni minister, namestnik načelnika generalštaba vojske in namestnik premierja. Al Asad je vrhovni poveljnik vojske. Maja so že poročali, da so skušali Radžiha in še nekaj visokih predstavnikov varnostnih sil ubiti z zastrupljeno hrano.

Al Asad je za novega obrambnega ministra že imenoval načelnika generalštaba Fahda al Freidža. Po napadu je sirsko obrambno ministrstvo sporočilo, da je napad še okrepil odločenost sirske vojske, da bo državo očistila terorističnih tolp.

V torek ubitih 93 ljudi

Sirska tiskovna agencija Sana je pred tem danes poročala, da so vladne sile v četrti Midan blizu središča mesta upornikom zadale velike izgube. Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da so vojaški helikopterji obstreljevali dve uporni četrti. Iz več četrti je slišati eksplozije. Spopadi v prestolnici so v ponedeljek in torek zahtevali življenja več kot 60 vojakov, je še sporočil observatorij.

O spopadih poročajo tudi drugod po državi. Vladne sile po navedbah upornikov bombardirajo mesto Zabadani blizu meje z Libanonom, s težkim orožjem pa obstreljujejo več četrti v Homsu. Spopadi potekajo tudi v drugem največjem mestu Alepo. Po podatkih observatorija je bilo v torek v spopadih ubitih 93 ljudi, od tega 48 civilistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.