Svet
51 ogledov

Sirija uporabila kemično orožje?

Žrtve v Siriji Reuters
Aktivisti trdijo, da so sirske vladne sile med današnjim bombardiranjem Damaska uporabile strupeni plin, umrlo je več sto ljudi.

Napadi vladnih sil so se osredotočili na vzhodni del sirske prestolnice, navaja nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice. Televizijski kanal Al Arabia je poročal o najmanj 500 mrtvih, je sirska skupina aktivistov Sirski lokalni koordinacijski odbori naštela najmanj 635 mrtvih, medtem ko je opozicijska Sirska nacionalna koalicija je sporočila, da je bilo pri tem ubitih najmanj 1300 ljudi. "Molčanje mednarodne skupnosti in nenaklonjenost ZDA ubijata sirsko ljudstvo," je na novinarski konferenci v Carigradu še opozoril predstavnik koalicije George Sabra in dodal, da napad s kemičnim orožjem ubija politična prizadevanja za rešitev konflikta.

Režim uporabo zanika

Aktivisti so po navedbah observatorija sporočili, da so vladne sile ob napadih v regiji Gutah uporabile strupeni plin. Ekipo strokovnjakov ZN, ki v Siriji preiskujejo navedbe o uporabi kemičnega orožja, so zato pozvali, naj obiščejo območje in ljudem zagotovijo pomoč.

Sirski režim je obtožbe zanikal. "Poročila, da je bilo uporabljeno kemično orožje, so neresnična," je poročala uradna sirska tiskovna agencija Sana. Obtožbe naj bi bil namenjene podpori terorizmu in oviranju dela misije strokovnjakov ZN.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.