Svet
19 ogledov

Sirija: Z raketami nad vladno stranko

Sirijski nasprotniki režima. Reuters
Nasprotniki sirijskega režima so v poslopje tamkajšnje vladajoče stranke Baath v središču prestolnice Damask izstrelili najmanj dve granati na raketni pogon.

Ena izmed prič je dejala, da so varnostne sile blokirale trg, kjer se nahaja omenjeno poslopje. Gre za prvi takšen napad znotraj prestolnice od začetka protivladnih protestov marca letos. Priče ob tem še poročajo, da se iz stavbe vali dim. "Mislim, da so želeli s tem opozoriti režim," je še dejala priča za Reuters.

Nasilje sil, zvestih sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, nad protirežimskimi protestniki sicer ne pojenja - kljub ultimatu Arabske lige, ki se je iztekel opolnoči, in kljub vse glasnejšim svarilom mednarodne skupnosti, da Siriji grozi državljanska vojna. V soboto je nasilje terjalo najmanj devet življenj.

Varnostne sile so v soboto po navedbah očividcev tri osebe ubili v severovzhodni provinci Idlib blizu turške meje, še štiri osebe pa so življenje izgubile v strelskem spopadu med al Asadu zvestimi silami in vojaškimi dezerterji blizu mesta Homs, kjer je sicer nasilju podlegla še ena oseba. O še eni smrtni žrtvi aktivisti poročajo iz Hame. Al Asadove sile poleg tega pritiskajo na mesto Šajzar v osrednjem delu države, ki naj bi ga napadle s težkim topništvom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.