Svet
5 ogledov

Sirija za začetek dialoga

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sirijska vojska naj bi med demonstracijami ustrelila najmanj šest civilistov.

Po petkovih molitvah so se tako kot je že običaj v zadnjih dveh mesecih po državi razplamteli protesti. V primerjavi s preteklimi tedni pa ne poročajo o tako krvavih spopadih. Do incidentov naj bi prišlo v treh mestih. V Dari, ki je zadnja dva meseca zibelka protestov proti avtoritarnem režimu predsednika Bašarja al Assada, v predmestju Damaska in v mesthi Homs.

Aktivisti za človekove pravice poročajo o streljanju tudi iz mesta Mayadeen na vzhodu Sirije. Ranjene naj bi bile štiri osebe.

Začetek nacionalnega dialoga
Eden Assadovih svetovalcev je dejal, da je Sirija že prestala "najnevarnejši trenutek". "Predsednik Assad se je srečal z lokalnimi veljaki in prisluhnil njihovim pogledom in mnenjem glede dogajanja v Siriji. V prihodnjih dneh bomo priča intenzivnemu nacionalnemu dialogu v vseh provincah," je v televizijskem nagovoru obljubil minister za informiranje Adnan Hasan Mahmoud.

Po besedah Mahmouda naj bi se vojska začela umikati iz obmorskih mest in iz mesta Dara. Njegove besede so prebivalci mesta zanikali, saj naj bi bili pred mošejami v mestu še vedno nameščeni tanki.

Lavrov svari pred vmešavanjem
Skupine borcev za človekove pravice so kritizirale ZDA in njene evropske zaveznice, ki so se mlačno odzvale na nasilje v Siriji. Velika Britanija je domov poklicala svojega veleposlanika in Sirijo posvarila, da "v kolikor se ne konča pobijanje protestnikov in ne izpustijo političnih zapornikov, bo EU uvedla nove sankcije proti državi".

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je že posvaril pred posredovanjem mednarodne skupnosti, saj naj bi bili v ozadju interesi in želje nekaterih sodelujočih.

Kolikšno je število žrtev vala nasilja v Siriji, ni znano. Združeni narodi domnevajo, da se številka giblje okoli 850 mrtvih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.