Svet
8 ogledov

Sirijo bodo verjetno doletele sankcije

Protesti v Siriji Reuters
Sirija ima tri dni časa, da preneha izvajati nasilje nad civilisti. V nasprotnem primeru jih čakajo gospodarske sankcije. V današnjih spopadih nove žrtve.

Na zasedanju Arabske lige so prisotni odločili, da Siriji dajo na voljo tri dni za ustavitev nasilja nad civilnim prebivalstvom. "Če Damask ne bo privolil v sodelovanje z ligo, bodo proti Siriji sprejete sankcije," je po zasedanju dejal katarski premier Šejk Hamad bin Džasem Al Tani.

Potrpljenje z režimom sirskega predsednika Bašarja Al Asada jih očitno mineva. "Ne želim govoriti o zadnji možnosti, da Damask ne bi mislil, da je dobil ultimat, vendar smo skoraj pri koncu," je še dejal.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je danes zaskrbljenost izrazil z naslednjimi besedami: "Vidimo televizijska poročila, ki pravijo, da so nove sile – z imenom Osvobodimo Sirijo izvedle napad na vladno stavbo, ki pripada sirskim obrambnim silam. To je že zdaj povsem podobno pravi civilni vojni."

Po podatkih Združenih narodov je bilo od marca, ko so se začeli protivladni protesti, ubitih že več kot 3.500 ljudi. V predmestju Damaska je samo danes v zgodnjih jutranjih urah umrlo ali pa se v napadu huje poškodovalo še 20 ljudi. Reuters poroča, da oblast napadov še ni potrdila in da je tudi sicer podatke težko preveriti, ker je novinarjem delo močno oteženo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.