Svet
13 ogledov

Sirske oblasti bodo udarile z železno pestjo

Demonstracije proti sirskemu predsedniku Bašarju al-Asadu se nadaljujejo v Damas Reuters
Potem ko se je v Damasku v petek razstrelil samomorilski napadalec, je sirsko notranje ministrstvo zagrozilo, da bodo oblasti nanj odgovorile z "železno pestjo".

"Po vseh tistih, ki spodkopavajo varnost države, bomo udarili z železno pestjo," je v izjavi za javnost zapisalo sirsko notranje ministrstvo.

Varnostni svet ZN pa je objavil sporočilo za javnost, v katerem je napad označil kot "gnusno dejanje" in izrazil obžalovanje zaradi izgubljenih življenj. VS ZN naj bi o Siriji sicer znova razpravljal v torek, a kakšne odločnejše obsodbe nasilja nad protirežimskimi protestniki tudi tokrat ne gre pričakovati.

Ban Ki Moon je medtem v petek v New Yorku izrazil globoko zaskrbljenost ob dogodkih v Siriji in poudaril, da "je vsako nasilje nesprejemljivo in se mora končati".

Kot maščevanje režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, pa je napad ocenila sirska opozicija in ga pripisala državnemu varnostnemu aparatu.

"Vso odgovornost za ta zločin pripisujemo režimu, njegovim agentom in njegovim tolpam," je tako sporočila Muslimanska bratovščina. Sirski nacionalni svet, ki združuje več opozicijskih skupin, pa je ocenil, da "nosi napad prstne odtise režima".

Prvi takšne napad od začetka vstaje

Samomorilski napadalec se je v petek razstrelil v središču Damaska, natančneje pred semaforjem v bližini neke osnovne šole v soseski Al Midan, ki velja za trdnjavo protirežimskega protestnega gibanja. Pri tem je bilo ubitih 26 ljudi, 63 pa ranjenih.

To je bil prvi tovrsten napad v Damasku od začetka vstaje proti režimu predsednika al Asada, za katero oblasti že ves čas trdijo, da je v resnici delo teroristov in oboroženih tolp.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.