Svet
11 ogledov

Sirske sile pobile okoli 200 prebivalcev

Sirija Reuters
Iz Sirije poročajo o novem pokolu, ki naj bi ga izvedle sile režima Bašarja al Asada. Režimske sile so namreč ob pomoči tankov in helikopterjev v četrtek pobile okoli 200 prebivalcev vasi Treimsa v osrednji provinci Hama. Več sto ljudi je bilo ranjenih.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so vladne sile bombardirale vas, prišlo pa je tudi do spopadov z uporniki V vas so nato prišli pripadniki alavitske milice, zveste al Asadovem režimu, in izvedli pokol.

Pokol se je zgodil, medtem ko so prizadevanja za diplomatsko rešitev krize v Siriji zaradi nesoglasij med velikimi silami vse bolj pod vprašajem.

Veleposlaniki so sicer opravili prvi krog pogovorov o osnutku resolucije, ki so ga Varnostnemu svetu ZN predložile Velika Britanija, Francija, Portugalska, Nemčija in ZDA. Rusija ga je zavrnila z besedami, da je neuravnotežen in nesprejemljiv. Moskva se je sicer še naprej pripravljena pogajati o skupni resoluciji, vendar nasprotuje sankcijam.

Desetdnevni rok

Osnutek resolucije zahodnih držav daje sirskemu režimu desetdnevni rok, v katerem mora prenehati z uporabo težkega orožja, sicer ga bodo doletele diplomatske in gospodarske sankcije. Niso pa predvideni vojaški ukrepi.

Rusija je v sicer torek vložila svoj osnutek resolucije o Siriji. V njem je predlagala podaljšanje mandata opazovalne misije ZN v Siriji za tri mesece, ni pa predlagala novih sankcij proti režimu v Damasku.

Če bodo krvav dogodek v Treimsi tudi neodvisno potrdili, bi to lahko bil največji pokol v zadnjih 16 mesecih, odkar se je začel upor proti Bašarju al Asadu, ki je doslej terjal že več kot 17.000 življenj. V pokolu, ki so ga sirske sile 25. maja izvedle v vasi Houla, je bilo ubitih 108 ljudi, v vasi Al Kubeir pa 6. junija 55.

Poziv k splošni stavki

Sirska opozicija je po poročilih o pokolu pozvala k sprejetju obvezujoče resolucije Varnostnega sveta ZN. "Da bi ustavili to krvavo norost, ki ogroža celovitost Sirije, pa tudi mir in varnost v regiji ter svetu, je treba sprejeti nujno in ostro resolucijo Varnostnega sveta na podlagi sedmega poglavja (ustanovne listine), ki ščiti sirsko ljudstvo," je poudaril Sirski nacionalni svet.

Muslimanska bratovščina je v luči zadnjih dogodkov kritizirala mednarodnega odposlanca Kofija Annana, pa tudi Iran in Rusijo, zaveznici al Asadovega režima, ter jih obtožila, da so s svojim neukrepanjem odgovorni za najnovejši pokol v Siriji.

Svobodna sirska vojska pa je zaradi pokola Sirce danes že pozvala k splošni stavki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.