Svet
8 ogledov

Sirske sile ubile že več kot sto ljudi

Tanki v središču sirijske prestolnice. Reuters
Sile sirskega režima še vedno streljajo po mestu. Umrlo naj bi že okrog 150 ljudi.

Že peti dan sile režima sirskega predsednika Bašarja al Asada oblegajo Hamo. Kot poročajo očividci, naj bi šlo za izjemno nasilno akcijo. Vojaki na ulicah pobijajo civiliste in streljajo s tanki.

Samo v zadnjih dneh naj bi po poročanju aktivistov ubili že okrog 100 do 250 ljudi, poročajo tuje agencije.

Samo v sredo umrlo 30 ljudi

Po podatkih lokalnih koordinacijskih odborov, ki beležijo število žrtev, je pod streli režimskih sil samo v sredo umrlo 30 ljudi, še 50 pa naj bi jih bilo ranjenih. A zaradi prepovedi vstopa tujih novinarjev v državo je tovrstne podatke težko preveriti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Poleg pobojev pa razmere dodatno otežuje še pomanjkanje hrane in zdravil. Od včeraj pa so prebivalci tudi brez elektrike in telekomunikacijskih povezav.

Hama med najbolj krutimi obračuni režima

Po besedah očividcev je obleganje Hame, v kateri živi približno 800 tisoč prebivalcev, med najbolj krutimi obračuni režima Bašarja al Asada s protestniki doslej. Ofenziva se je začela v nedeljo, ko so Asadove varnostne sile, ki so jim hrbet varovali tanki in ostrostrelci, vdrle v mesto.

Asadove sile pa protirežimskih protestnikov ne zatirajo le v Hami. V noči na četrtek so varnostne sile po besedah aktivistov v različnih krajih po državi ubile najmanj sedem protestnikov, ki so se na protirežimske demonstracije odpravili po večerni molitvi. Med žrtvami je tudi 11-letni deček, ki je padel pod streli varnostnih sil v Talbisehu.

Komentarjev 1
  • privat 17:09 05.avgust 2011.

    evropa bo rušila državico po državico dokler ne naleti na nekaj kar se bo branilo!! Potem bo zanimljivo ker bojo zahtevali da mi umiramo za bogate!!