Svet
17 ogledov

Sirski diplomat odstopil zaradi Asada

Plakat al Asada Reuters
Visok sirski diplomat v Londonu je danes odstopil s položaja v znak protesta proti "nasilnim in zatiralnim" dejanjem režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, jih je sirski odpravnik poslov Haled Al Ajubi danes obvestil, da je "zapustil svoj položaj" v znak protesta proti sirski vladi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ajubi je sporočil, da ne želi več predstavljati režima, ki je storil tako nasilna in zatiralna dejanja proti svojemu lastnemu ljudstvu," so v izjavi pojasnili na ministrstvu.

Velika Britanija je prejšnjega sirskega odpravnika poslov Hasana Dalo in še dva druga diplomata maja sicer pregnala iz države. Sirija pa je že pred tem iz Londona odpoklicala svojega veleposlanika.

Odstopil najvišji predstavnik Sirije v Londonu

"Ajubi je bil najvišji predstavnik Sirije v Londonu. Njegov odhod predstavlja še en udarec Al Asadovemu režimu. Kaže na neodobravanje, ki ga vladajoči režim sproža pri Sircih iz vseh slojev, tako v državi kot zunaj nje," so dejali na zunanjem ministrstvu.

Kot so poudarili, pozivajo tudi druge Al Asadove sodelavce, naj sledijo Ajubijevemu zgledu, naj se distancirajo od zločinov, ki jih režim izvaja nad sirskih ljudstvom, in podprejo miroljubno in svobodno prihodnost Sirije.

Medtem pa se v Alepu v Siriji nadaljujejo srditi spopadi med uporniki in sirsko vojsko. Upornikom je danes uspelo zavzeti pomembno kontrolno točko Anadan, ki jim zdaj omogoča strateški dostop do Alepa. Točka leži okoli pet kilometrov severozahodno od Alepa in upornikom omogoča prosto gibanje med Turčijo in obleganim mestom.

V nasilju drugod po državi pa je bilo danes ubitih najmanj 12 ljudi, med katerimi je bilo sedem civilistov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.