Svet
8 ogledov

Sirski minister: Kemičnega orožja nismo uporabili

Pogreb v Siriji Reuters
Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je danes dejal, da je vojska pripravljena ukrepati proti sirskemu režimu. Medtem je sirski režim inšpektorjem ZN dovolil preiskavo domnevne uporabe kemičnega orožja.

"Sirska vlada in Združeni narodi (ZN) so danes ob obisku visoke predstavnice ZN za razoroževanje Angele Kane v Damasku dosegli dogovor, ki bo ekipi ZN pod vodstvom profesorja Aakeja Sellströma omogočil preiskavo navedb o uporabi kemičnega orožja v provinci Damask," je sporočilo sirsko zunanje ministrstvo.

Kot so dodali, dogovor že velja, ZN pa so v sporočilu za javnost zapisali, da se ekipa inšpektorjev že pripravlja na začetek dela s ponedeljkom.

Sirski minister: Kemičnega orožja nismo uporabili

"Pripravljeni smo izpeljati kakršnokoli opcijo, če bi se predsednik odločil," je ukrepanje vojske proti sirskemu režimu ob obisku v Maleziji poudaril ameriški obrambni minister Chuck Hagel, sirski minister za obveščanje pa je zatrdil, da ni sirski režim nikoli uporabil kemičnega orožja.

"Predsednik Obama je obrambno ministrstvo zaprosil, naj pripravi opcije za vse primere. To smo naredili," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal Hagel. Če se bo Obama odločil za katero od opcij, jo bo ameriška vojska tudi izvedla, je dodal.

Hagel sicer ni želel potrditi, ali so sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada prejšnji teden resnično uporabile kemično orožje, saj da ZDA in zaveznice še proučujejo obveščevalne podatke o tem.

Da je bilo uporabljeno kemično orožje, pa je zatrdil tudi francoski predsednik François Hollande. Kot je dejal, dokazi kažejo, da "je bil napad 21. avgusta po svoji naravi kemični in vse ugotovitve vodijo do zaključka, da je za to nepredstavljivo dejanje odgovoren sirski režim".

ZDA in Velika Britanija so združene v nasprotovanju uporabi kemičnega orožja

Obama se je o morebitnem posredovanju mednarodne skupnosti po telefonu pogovarjal tudi z britanskim premierjem Davidom Cameronom, so potrdili iz Bele hiše.

"ZDA in Velika Britanija so združene v nasprotovanju uporabi kemičnega orožja," so zapisali v sporočilu za javnost. Oba voditelja sta "izjemno zaskrbljena zaradi vse več znakov, da je sirski režim uporabil kemično orožje proti lastnemu ljudstvu", pa so sporočili iz britanske vlade.

Napovedali so, da se bosta Cameron in Obama še naprej tesno posvetovala glede tega vprašanja in morebitnega mednarodnega odgovora. "Pomembna uporaba kemičnega orožja bi zahtevala resen odgovor mednarodne skupnosti," so po navedbah AFP po srečanju še sporočili z Downing Streeta.

Zanikali napad s kemičnim orožjem

Sirski minister za obveščanje Omran Al Zohbi pa je v soboto zatrdil, da sirski režim ni nikoli uporabil kemičnega orožja. "V Siriji nikoli nismo uporabili kemičnega orožja v nobeni obliki, ne tekočega ne v obliki plina," je zatrdil v televizijskem pogovoru.

Predsednik glavne opozicijske skupine v Siriji, Sirske nacionalne koalicije, pa je v soboto pozval zahodne sile, naj posredujejo v Siriji. "Dovolj imamo besed, potrebujemo resne korake in ukrepe," je Ahmed Džarba dejal na novinarski konferenci v turškem Istanbulu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.