Svet
17 ogledov

Sirski otroci kot živi ščit na tankih

sirija otrok
1/3
EPA
Sirski otroci so povedali, da jih vojaki uporabljajo tudi kot živi ščit, razkriva poročilo Združenih narodov (ZN). Nekateri so bili prisiljeni sedeti na tankih, da bi tako ustavili napade nasprotne strani.

Posebna predstavnica ZN za otroke v oboroženih spopadih Radhika Coomaraswamy je za BBC dejala, da so otroci žrtve mučenj in pokolov ter da se je njena ekipa iz Sirije vrnila z "grozljivimi" poročili. Rekla je, da še nikoli ni videla česa podobnega, ko otrokom ni bilo prizaneseno oziroma so celo namenoma izkoriščani v konfliktu. "Mnogi nekdanji vojaki so pričali, da so namenoma streljali na civilna območja in da so mnogi zelo majhni otroci umrli ali bili pohabljeni," je dejala.

"Prav tako so nam povedali in tudi sami smo videli otroke, ki so bili mučeni in na katerih smo sami videli posledice mučenj. Otroci so pripovedovali, da so jih posedli na tanke in jih uporabljali kot živi ščit, da na tanke ne bi streljali," je še povedala.

 

Tudi protivladna vojska izkorišča otroke

Coomaraswamyjeva je opozorila, da tudi opozicijska vojska ogroža otroke. "Tokrat smo prvič slišali, da tudi opozicijski vojaki izkoriščajo otroke. Ti opravljajo predvsem medicinska dela in opravljajo druge storitve, vendar so še vedno na bojišču," je dejala.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je od sirskih oblasti zahteval dostop v mesto Al Hefa blizu meje s Turčijo, ki ga vladne sile napadajo s helikopterji, v bližini pa so tudi tanki, poročajo aktivisti. ZN so sirsko vlado in milice uvrstili na tako imenovani seznam sramote z 52 skupinami iz enajstih držav, tudi iz Afganistana, Sudana in Jemna, ki v oboroženih konfliktih zlorabljajo otroke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.