Svet
13 ogledov

"Siti smo tega!"

Protivladni protesti potekajo v vseh večjih mestih Maroka. (Foto: Gašper Završni Žurnal24 main
Maroko. Odstop vlade zahtevajo tudi Maročani. V Rabatu se je včeraj zbralo več kot pet tisoč jeznih protestnikov.
V Libiji vse več žrtev
Tripoli. Protesti so se včeraj nadaljevali tudi v Libiji. Medtem ko se je voditelj Moamer Gadafi protestnikov lotil z ostrostrelci in topništvom, drugi vračajo udarec z avtomobili bombami. V včerajšnjem spopadu pri vojaški bazi v Bengaziju je umrlo 25 ljudi, tako pa se je število žrtev protestov v državi povzpelo na 209.

Tudi na ulicah večjih maroških mest protestniki zahtevajo odstop oblasti. Za zdaj protesti potekajo mirno, brez nevarnosti za turiste. Vse se dogaja le v središčih mest, tako v Marrakeshu kot Casablanci. Družabna omrežja so še dostopna.

Dovolj jim je
Na ulicah maroške prestolnice Rabat se je zbralo več kot pet tisoč protestnikov, ki so z vzklikanjem izražali svoje zahteve po spremembi; v francoščini in arabščini so vzklikali: “Siti smo tega!” Med protestniki so simbolično plapolale tudi tunizijske in egipčanske zastave. V državi sicer podobno kot drugod v regiji vladata visoka stopnja brezposelnosti, predvsem med mladimi, in korupcija.

Vse je že v zakonu
Ljudje na ulicah zahtevajo predvsem odstop vlade, vendar se za vzkliki proti tej skriva tudi zahteva za odstop kralja. Dogajanje ljudje v veliki meri snemajo z mobilnimi telefoni in turiste pozivajo, naj o njem poročajo na družabnih omrežjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.