Svet
22 ogledov

SK: Parada v znamenju Kimovega sina

severna koreja, vojaška parada, Kim Jong Il, Kim Jong Un
1/16
Žurnal24 main
V Pjongjangu je potekala največja parada v zgodovini države, s katero so obeležili 65-obletnico komunistične partije. Vse oči so sicer bile uprte v Kimovega naslednika Kim Jong Una.

Slednji se je namreč prvič pojavil v javnosti potem, ko so konec septembra člani komunistične partije sporočili, da bo sedanjega severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila nasledil njegov najmlajši sin Kim Jong Un.

Un je skupaj z očetom opazoval največjo parado v državi, na kateri so oblasti pokazale svojo vojaško moč.

Na paradi so si sicer lahko tuji diplomati in številne novinarske ekipe, ki so bile povabljene na njen ogled, ogledali najnovejše orožje severnokorejske vojske, ki je bilo v sprevodu pod budnim očesom ustanovitelja komunistične partije Kim Il Sunga. Velik portret slednjega je namreč stal v osrednjem delu največjega trga v Pjongjangu. Nekaj utrinkov iz parade si oglejte v GALERIJI.

Sosede so se oddahnile
O Kimovem nasledniku je sicer zelo malo podatkov. Ve se, da je študiral v Švici in da je star okoli 30 let. Njegova glavna naloga pa bo, da bo še naprej uspešno vodil državo, ki je zaradi razvijanja jedrskega orožja popolnoma izolirana od sveta.

Po odločitvi, da bo Il, ki ima v zadnjih letih več zdravstevnih težav, zapustil položaj so si predvsem oddahnile severnokorejske sosednje države.

Predvsem Kitajska, Južna Koreja in Japonska so se bale, da bi prišlo do propada režima, kar pa bi lahko povzročilo državljansko vojno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.