Svet
26 ogledov

Škandal s sirotko z nevarno bakterijo

Sirotka za dojenčke EPA
Novozelandsko podjetje za proizvodnjo mlečnih izdelkov Fonterra je konec tedna razkrilo, da je njihova sirotka, ki se uporablja tudi za izdelavo mlečnih formul za dojenčke, vsebovala bakterijo, ki povzroča botulizem.

Na podjetje so se usule kritike zaradi domnevnega poznega razkritja, Kitajska pa je odpoklicala številne njihove proizvode.

Nevarna zastrupitev s hrano

Novozelandski velikan je v soboto posvaril pred sirotko, ki je bila proizvedena maja lani. Kot so razkrili testi prejšnji teden, naj bi bila okužena z bakterijami, ki lahko povzročijo botulizem. Gre za zelo nevarno obliko zastrupitve s hrano. Poudarili so sicer, da doslej niso prejeli poročil o tem, da bi kdo dejansko zbolel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po okuženem domačem mleku zdaj še tuje

Na Kitajskem, ki je njihov največji trg, so odpoklicali številne proizvode, tudi na Novi Zelandiji so s polic umaknili mlečno formulo. Škandal se je odrazil tudi v današnjem znatnem padcu vrednosti delnic podjetja.

Prav na Kitajskem je razkritje pritegnilo največ pozornosti, saj se je veliko staršev po škandalu z okuženim domačim mlekom za dojenčke pred petimi leti obrnilo k uvoženim proizvodom. Fonterra si je sicer delila lastništvo podjetja Sanlu, ki je bilo v središču škandala.

Testi spornost pokazali že lani

Novozelandski premier John Key je danes izrazil zaskrbljenost zaradi ugleda Nove Zelandije kot dobavitelja "čistih, zelenih" mlečnih proizvodov, še posebno v Aziji, kjer so novozelandske mlečne formule veljale za najboljše. Izrazil pa je tudi zaskrbljenost, da podjetje ni ukrepalo hitreje, potem ko naj bi testi že lani pokazali, da je nekaj pošiljk sirotke spornih.

Iskali so vzrok in točno vrsto bakterije

Fonterra se je zatem danes že opravičila vsem, ki so bili prizadeti, vztraja pa, da so stranke o odkritju obvestili v 24 urah po potrditvi težave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je na tiskovni konferenci v Pekingu pojasnil izvršni direktor podjetja Theo Spierings, so se prvi znaki težave pokazali šele marca letos, nakar so bili potrebni nadaljnji testi za določitev "temeljnega vzroka in točne vrste" bakterije. Slednje so potrdili šele 31. julija, je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.