Svet
18 ogledov

"Škandal v Haagu"

veselje v zagrebu Žurnal24 main
Srbski B92 v besedilu "Gotovina in Markač oproščena vsega" poroča, da je po novicah iz Haaga na Hrvaškem zavladala prava histerija. "Škandal v Haagu: Gotovina in Markač svobodna človeka" pa se glasi naslov na srbskem portalu Kurir.

Srbski tožilec Vladimir Vukčević, ki se je prvi v Srbiji odzval na sodbo haaškega sodišča, je dejal, da je sodba škandalozna in da je resno ogrožen princip kaznivosti vojnih zločinov.

"Gre za enega od največjih vojnih zločinov na območju nekdanje Jugoslavije, gre za uboje, preganjanje in ogrožanje več sto tisoč ljudi, a za to nihče ne bo odgovarjal," je za Tanjug povedal Vukčević. Po njegovem prepričanju je pravno nesprejemljivo, da je prvostopenjski senat v istem primeru izrekel visoke kazni, drugostopenjski organ pa diametralno nasprotno odločitev.

"Hrvati so dali veliko denarja"

Direktor dokumentacijskega centra Veritas Savo Štrbac je dejal, da je ostal brez besed. "To je Meronova razsodba. On je Američan in jasno je, da bo osvobodil Gotovino. To dokazuje, da je hrvaška diplomacija dobro lobirala in za to dala tudi veliko denarja. To je škandalozno, šokantno. Lahko si zamislite, kako je ljudem, ki so v kolonah bežali iz Hrvaške. Mislim, da v oprostitev niso verjeli niti najbolj optimistični Hrvati," Štrbačeve besede povzema srbski Blic.

"Hrvaška legitimno slavi največji pogrom na svetu"

"Med operacijo Nevihta je bilo pregnanih preko 220.000 Srbov in ubitih na tisoče neoboroženih moških, žena in otrok. Kdo je kriv za to? Z današnjo odločitvijo haaškega sodišča lahko Hrvaška legitimno slavi največji pogrom na svetu po drugi svetovni vojni. Država, ki niti sorodnikom izginulih Srbov ne dovoli, da ugotovijo, kje se nahajajo trupla njihovih najbližjih," je dejal srbski predsednik Tomislav Nikolić.

"Če so do zdaj obstajali razlogi, da verjamemo tistim, ki so trdili, da je Haaško sodišče neodvisno, pravično in kaj več kot sodišče Srbom in skrbskemu narodu, je z najnovejšo odločitvijo o osvoboditvi vojnih zločincev to demantiralo," je nadaljeval Nikolić. Prepričan je, da današnja odločitev sodišča ne bo doprinesla k stabilizaciji situacije v regiji, odprla bo stare rane, Srbe v Hrvaški, kolikor jih je še ostalo tam, pa postavila v pozicijo krivcev nad katerimi bo lahko vsakdo nekaznovan izvajal "svoj prav".

Komentarjev 31
  • privat 08:14 18.november 2012.

    kaka svoboda v srbiji...srbija je morilska deželica brez bodočnosti!

  • privat 08:13 18.november 2012.

    ni to zaveden Slovenc..to je le čedo z znanjem slovenščine...Realna tla so da slovenija je in bo branila hrvaško pred morilci čedomirji

  • privat 08:11 18.november 2012.

    kaj boš čedomiru govoru?? Mu bo že povedala oluja 2. TOOOOOOOOOOOOO Gotovina