Svet
11 ogledov

Škandali so plod homoseksualnosti

Skupina 131 žrtev spolnih zlorab zahteva od 15.000 do 130.000 evrov odškodnine z Žurnal24 main
Papeževa desna roka je zatrdila, da so spolni škandali, ki v zadnjem času preganjajo Katoliško cerkev, povezani s homoseksualnostjo in da nimajo nikakršne zveze z duhovniškim celibatom.

Vatikanski državni sekretar, kardinal Tarcisio Bertone, je med ponedeljkovo tiskovno konferenco v Čilu zatrdil, da so spolni škandali, ki pretresajo temelje Cerkve, plod homoseksualnosti.

"Veliko psihologov in psihiatrov je dokazalo, da med celibatom in pedofilijo ni nikakršne povezave, medtem ko so številni dokazali, kakor mi je bilo tudi predstavljeno pred kratkim, povezavo med homoseksualnostjo in pedofilijo," je zatrdil Bertone in dodal, da to predstavlja poglavitni problem.

Perverzna strategija
Kardinalov komentar je med gejevsko in lezbično skupnostjo v Čilu izzval nemalo jeze. "Niti Bertone niti Vatikan ne premoreta takšne moralne avtoritete, da bi dajala poduke o seksualnosti," je dejal Rolando Jimenez, predsednik čilskega gibanja za integracijo homoseksualcev, in dodal, da ne pozna niti ene odmevne raziskave, ki bi lahko podprla kardinalove trditve.

"Gre za perverzno strategijo Vatikana, ki je usmerjena h krčenju etične in legalne odgovornosti za nesprejemljive spolne škandale. Vsaj en pedofil iz vrst naših duhovnikov je zlorabljal mlada dekleta, tudi najstnico, ki je celo zanosila," še zatrjuje Jimenez.

"Vsi so vedeli, a niso pomagali"
Santiaški nadškof je v preteklosti prejel številne pritožbe glede duhovnika Joseja Andresa Aguirreja. Pisale so predvsem družine, ki so bile v skrbeh za svoje hčerke, vendar pa je pritožbam navkljub duhovnik še naprej nemoteno opravljal svoje delo na številnih katoliških šolah.

Po določenem času je cerkev prestopnika zaradi domnevnih obtožb poslala na služenje v tujino, na koncu pa je bil obtožen na 12 let zapora, saj naj bi zlorabil kar 10 najstnic. Ena izmed deklet je v izjavi za medije zatrdila, da sta imela z duhovnikom spolne odnose od njenega 16, pa vse do 20 leta.

"Milsila sem, da spolni odnosi z njim niso bili nič slabega, saj so mi preostali duhovniki ob spovedi zatrjevali, naj samo molim in vse se bo uredilo. Nekateri so celo vedeli, kdo me zlorablja, vendar niso naredili čisto nič,“ zatrjuje dekle in dodaja, da je bil eden izmed duhovnikov, kateremu je priznala svoje početje,  škof Francisco Jose Cox, ki je bil pred kratkim obtožen pedofilije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.