Svet
2894 ogledov

Sklical novinarsko konferenco in šokiral zbrane

Miloš Zeman Reuters
Novinarsko konferenco je začel z besedami "opravičujem se". Zaradi tega, kar je sledilo, so ostali brez besed.

Češki predsednik, 73-letni Miloš Zeman, znan po sovražnosti do novinarjev je sklical izredno novinarsko konferenco. Njegovo vse slabše zdravje vzbuja skrbi. Ko je sklical novinarsko konferenco, ne da bi sporočil njen razlog, je vzbudil vrsto špekulacij v medijih, med njimi tudi, da bo morda odstopil.

Z besedami "opravičujem se novinarjem, katerih inteligenco sem preizkusil, kot vedno zaman," pa je nato Zeman nagovoril zbrane novinarje v vrtovih praškega gradu, kjer je sedež predsednika, obkrožen s svojim tiskovnim predstavnikom, pomočniki in gasilci.

Na njihovo presenečenje je nato sežgal velike rdeče spodnjice ob pomoči gasilcev v polni opremi. "Čas spodnjega perila v politiki je minil," je dejal. Preden se je odpeljal v avtomobilu, je samo še pristavil: "Žal mi je, ker ste izpadli majhni idioti, tega si resnično ne zaslužite".

Rdeče spodnjice, ki merijo skoraj kvadratni meter, so tiste, ki jih je češki umetniški kolektiv Ztohoven leta 2015 v znak protesta proti politiki Zemana izobesil na predsedniški palači na kraju, kjer sicer visi uradna zastava predsednika države. Zamenjavo so izvedli člani kolektiva, oblečeni v dimnikarje. Spodnjice je nato po poročanju britanskega BBC Zeman od urada za državno lastnino kupil za eno češko krono.

Umetniški kolektiv, ki je znan po umetniško navdahnjenih potegavščinah, je povedal, da so rdeče spodnjice protestna zastava, ki simbolizira nezdravo tesne stike, ki jih ima po njihovi oceni nekdanji komunist Zeman z Rusijo in Kitajsko.

Po njegovi tesni zmagi za drugi mandat na januarskih predsedniških volitvah proti proevropsko usmerjenemu liberalnemu tekmecu Jiriju Drahošu, je Ztohoven izdelal majice in značke z rdečimi spodnjicami v protest proti njegovi vnovični izvolitvi. Z akcijo naj bi želeli povedati, da je čas za končanje obdobja umazanega perila v politiki, navaja Radio Praha.

Ne zdi se jim smešno

Zemanovi politični nasprotniki v njegovem novem izpadu ne vidijo humorja. Eden od njih, Petr Gazdik iz stranke Stan, je zapisal, da če ne bi spoštoval predsedniškega položaja, bi rekel, da je predsednik znorel in da ta njegova predstava zmanjšuje dostojanstvo predsednikovega urada. Vodja desne stranke TOP 09 Jiri Pospisil pa si je zaželel, da se "zbudijo iz te nočne more".

Zeman, ki je znan kot proruski in prokitajski politik, je že pred tem imel vrsto neprimernih izpadov do novinarjev. Novinarje je tako v preteklosti že označil za "gnoj", ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu pa maja lani dejal, "da bi bilo treba novinarje likvidirati". Oktobra lani se je celo pojavil na novinarski konferenci z igračo kalašnikovko v roki, na kateri je pisalo "za novinarje".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 00:37 16.junij 2018.

    Pravi amater je v primerjavi z Barbiko.