Svet
8 ogledov

Škoda se bo poznala tudi v Evropi

Posledice ne bodo lokalizirane. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Strokovnjaki ocenjujejo, da se bodo posledice ekološke katastrofe v Mehiškem zalivu čutile tudi na Arktiki in v Evropi.

"To ni zgolj regionalno vprašanje za divje živeče živali," je dejal Carl Safina, predsednik Blue Ocean Instituta, piše CNN. Posledice uničujočega razlitja se bodo po njegovem mnenju tako čutile tudi na naši strani Atlantika.

Družba BP ocenjuje, da bodo v torek začeli vlivati velike količine viskozne tekočine v vrtino, kar naj bi zaustavilo tok nafte, čez pa naj bi nato vlili še cement in tako povsem zamašili luknjo. Po besedah
Douga Suttlesa, drugega moža BP, obstajajo neznanke, saj se ta postopek doslej še ni izvedel na taki globini.

Ocene švignile v nebo
Včeraj pa so iz družbe sporočili, da iz vrtine na ladjo prečrpajo že okoli pet tisoč 159-litrskih sodov nafte, kar je toliko, kolikor so znašale uradne ocene izlitja. A predstavnik za odnose z javnostmi
Mark Proegler ni želel podati ocene, koliko olja še uhaja. Številke, ki so jih predstavili neodvisni strokovnjaki, so namreč mnogo višje in bi lahko znašale med 20 in 100 tisoč sodi na dan.

Zahtevajo preglednost
Člani ameriškega kongresa pa so v javnost izdali tudi posnetke, ki kažejo kraj nesreče, kjer se še vedno iztekajo velike količine nafte. Ameriški oblastniki sedaj kažejo s prstom na BP, da so pri razkrivanju podatkov prikrivali resnico in sedaj zahtevajo popolno odkritost. Zato je bila ustanovljena tudi mešana skupina strokovnjakov, ki bo poskušala ugotoviti dejansko izlite količine nafte od začetka nesreče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.