Svet
9 ogledov

Škode za več kot 3 milijarde

Poplave 2014 M&M
Znane prve ocene škode po uničujočih poplavah v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Priprave na donatorsko konferenco, katere soorganizatorka je Slovenija.

Uničujoče poplave, ki so Bosno in Hercegovino zajele maja, so povzročile več kot za dve milijardi evrov škode, so včeraj objavili v Sarajevu. Gre za končno oceno poročila domačih in mednarodnih strokovnjakov, v pripravi poročila so sodelovale Evropska unija, Svetovna banka in Združeni narodi.

V oceno so zajeti popolnoma uničeni objekti oziroma stvari, ki jih bo potrebno popraviti, zamenjati ali obnoviti ter tudi izguba v proizvodnji, prihodkih, zaposlovanju, povečanju tekočih stroškov.

Škoda po poplavah v Srbiji je medtem po prvih izračunih povzročila za 1,5 milijarde evrov škode, je povedala podpredsednica srbske vlade Zorana Mihajlović. Zagotovila je, da bo za vse, ki so ostali brez domov, poskrbljeno še pred zimo. Obnovili naj bi tudi uničene ceste.

Konferenca prihodnji teden

Ob vprašanju, kje bo država dobila denar, je Mihajlovićeva spomnila na donatorsko konferenco v Bruslju, kjer bodo v sredo zbirali denar za odpravo posledic katastrofalnih poplav v Srbiji ter BiH.
Konferenco bo organizirala Evropska komisija, soorganizatorki sta Francija in Slovenija. Pobudo za pripravo donatorske konference je na majskem vrhu EU dala slovenska premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.

Poplave, ki so državi prizadele v drugi polovici maja, so posredno ali neposredno prizadele okoli tri milijone ljudi, prve ocene pa govorijo o več milijardah evrov škode na infrastrukturi, gospodarstvu in poslopjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.