Svet
13 ogledov

Škodljive škatle kosmičev

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Črnilo, ki ga uporabljajo za tisk na škatle kosmičev, je škodljivo in lahko vpliva na zdravje ljudi.

Švicarski raziskovalci so opozorili javnost, da lahko črnilo, ki ga uporabljajo za tisk na škatle kosmičev, preide v hrano in povzorči tveganje za zdravje ljudi.

Tveganje lahko predstavljajo tudi blagovne znamke testenin in riža, pakirane v recikliranem kartonu.

Dr. Koni Grob iz švicarskega inštituta je sporočil, da lahko omenjene kemikalije v večjih količinah povzročajo vnetje notranjih organov ali raka. Kljub temu ni razloga za preplah, saj naj bi posamezni obroki vsebovali le majhen odmerek škodljivih snovi.

Jordans naj bi zaradi raziskave prenehal z uporabo spornega črnila, medtem ko so pri Kellogsu in Weetabixu le upoštevali ukrepe za zmanjšanje tveganj za zdravje ljudi.

Z omenjeno novico na Zvezi potrošnikov Slovenije niso seznanjeni, saj gre za raziskavo. Je pa, kot so zapisali, splošno znano, da barve in njihova topila, ki se uporabljajo za potisk, na papirni, plastični in laminirani embalaži lahko pronicajo v živilo ob določenih pogojih.

"Proizvajalci živil morajo biti zato pri izbiri embalaže in tiska seznanjeni z uporabljenimi materiali za potisk in primerno ukrepati, da kemikalije ne prodrejo v živilo v času roka uporabe," so še dodali.

V Sloveniji Jaffa
Pred časom smo poročali o podobni težavi s keksi Jaffa. Zdravstveni inšpektorat je na podlagi analize piškote Jaffa Cakes z roki uporabe do 26. 2. 2011 umaknil iz prometa. Ugotovili so namreč, da se v potiskani kartonski embalaži skriva visoka vrednost fotoiniciatorjev benzofenona in 4-metilbenzofenona. Snovi lahko iz kartonske embalaže prehajata v živilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.