Svet
21 ogledov

Škofe sprašujejo o istospolnih parih

Papež Frančišek Reuters
Vatikan pred sinodo škofov izvaja raziskavo o sodobni družini.

Katoliška cerkev je na škofe po vsem svetu naslovila poseben vprašalnik, s katerim želi tudi z vprašanji o najbolj občutljivih temah osvetliti področje družine v sodobnem svetu. Za ta korak se je Vatikan odločil v luči priprav na sinodo škofov, ki bo potekala naslednje leto, posvetila pa se bo prav smernicam v pastoralni skrbi za družine.

"Družbena in duhovna kriza, tako očitna v današnjem svetu, postaja pastoralni izziv v cerkveni misiji širjenja evangelija," je zapisal Vatikan.

Škofe je tako prek 38 vprašanj zaprosil za podrobne informacije glede "številnih novih situacij, ki terjajo pozornost Cerkve in pastoralno skrb". Od škofov pričakuje, da podajo svoje mnenje in posredujejo tudi izkustva ter mnenje vernikov o teh vprašanjih.

Vprašanja o istospolnih družinah, posvojitvah otrok in ločencih

Med vprašanji se Vatikan ne izogne niti nekaterim najbolj občutljivim in škofe med drugim povpraša o deležu in obravnavi enostarševskih družin, zunajzakonskih skupnosti ter istospolnih parov in z njimi povezanih posvojitev otrok. V enem od vprašanj tako sprašuje, kakšno pastoralno skrb je moč nuditi ljudem, ki živijo v istospolnih skupnostih ter kako predajati vero v istospolnih zvezah s posvojenimi otroki.

Vprašalnik se dotakne tudi ponovno poročenih ločenih vernikov, ki v skladu s trenutno ureditvijo ne smejo prejemati svetega obhajila ter sprašuje škofe, kako ravnajo v primeru ločenih parov.

Začrtali si bodo delovne smernice

Raziskava Vatikana spada v okvir priprav na sinodo škofov naslednje leto in nato še eno leta 2015, ki naj bi po navedbah Vatikana oblikovali "delovne smernice v pastoralni skrbi za človeka in družino".

Kot je novinarjem dejal vodja sinode Lorenzo Baldisseri, tema srečanja "zelo dobro odseva pastoralno vnemo, s katero se sveti oče želi lotiti širjenja evangelija v družini v današnjem svetu".

Papež Frančišek je sicer od izvolitve marca letos izkazal bolj odprt način vodenja in željo, da Katoliško cerkev približa življenju navadnih ljudi, čeprav naj bi bilo malo verjetno, da bo uvedel večje spremembe doktrine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.