Svet
19354 ogledov

Škofija na spletu objavila cenik: Za mašo sedem evrov!

maša cerkev duhovnik
1/2
Ljudi je razburil cenik duhovniških storitve, ki ga je na spletu objavila škofija.

"Ljudem ni treba plačevati duhovnikom, da zanje molijo pri maši, to je zastonj," je pred dnevi v Rimu dejal papež Frančišek in dodal: "Maša je Kristusovo žrtvovanje, ki je brezplačno, odrešitev je brezplačna. Kdor želi kaj darovati, naj daruje, a plačevati ni treba."

A na Hrvaškem v zadnjih dneh razburjajo ceniki duhovniških storitev, ki jih imajo nekatere župnije objavljene na svojih spletnih straneh. Cerkvene obrede je treba plačati, in to ne malo, piše hrvaški Indeks, kjer ugotavljajo, da se najpogosteje plačuje maše za pokojne člane družine.

Na spletnih straneh varaždinske cerkve Svetega Nikole je objavljen škofijski cenik, sodeč po katerem je treba plačati mnoge duhovniške usluge. Navadna maša stane okoli sedem evrov, poročna maša pa 40 evrov.

Poleg cen za različne vrste maš in obvez, ki jih je treba izpolniti pred cerkveno poroko ali pri pogrebu, se na seznamu najdejo tudi nekatere nenavadne postavke. 

Cenik | Avtor: Index.hr Index.hr

V splošnem Zakoniku katoliške cerkve so določene glavne smernice glede denarnih prispevkov, o njihovi višini ni natančnih določb, odločitev o znesku, ki naj ga verniki darujejo, se prepušča škofijam posameznih držav, še piše Indeks.

Praksa je taka, da se škofovske konference iz različnih držav same odločijo o višini teh prispevkov, nekatere odločitve pa se prepusti posameznim župnijam oziroma škofijam.

Vse škofije zagrebške metropolije imajo enoten cenik. Vsi pastoralni uslužbenci se morajo teh cenikov državi in za svoje usluge ne smejo zahtevati več kot predvideva cenik.

maša cerkev duhovnik | Avtor:

Cenike smo poskušali najti na spletnih straneh nekaterih slovenskih škofij in župnij, a neuspešno. S hitrim preletom forumov pa ugotovimo, da je za mašo treba župniku darovati okoli 20 evrov, za pogrebno mašo pa okoli 60 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • igor37 12:20 12.marec 2018.

    7 EVR za mašo? Pa s temi prispevki bodo v samo enemu tednu zbrali za odkup Googla. Tudi duhovniki rabijo jesti. Mat kurja, ste zaslepljeni. Medtem ko tu precejate komarjeva jajca, vam rdeči kradejo milijarde, za eno maketo 2 tira ...prikaži več računajo več kot 100 tisoč EVR, Zoki pa vam posiljuje hčerke. A se pa znate spotikat ob klinčevih 7 EUR. Beda do amena.

  • jakob 09:23 12.marec 2018.

    Počasi bodo zopet začeli prodajat odpustke za grehe ,kot v srednjem veku,sicer me to ne bi brigalo ,če bi cerkev plačevala davke!

  • Pepe007 07:48 12.marec 2018.

    Super bi bilo, če bi naša država vzela ta cenik za vzor. Maša traja približno eno šolsko uro. 7 evrov za stroške učilnice in učitelja v šoli. Zmaga. Stavka ni potrebna, imamo znesek, ki ga državni proračun zmore, učiteljska kasta ...prikaži več pa se tudi ne more buniti, da je premalo plačana.